Barišić: Finančne težave? Privoščimo si lahko milijonsko okrepitev

Nogomet 10. Jan 20249:35 6 komentarjev
Igor Barišić mora znova gasiti nekatere požare v zmajevem gnezdu. Foto: Aleš Fevžer

Na včerajšnji novinarski konferenci je direktor NK Olimpija Ljubljana odgovoril na informacije Sportkluba o tem, da ima klub finančne težave. Prvi operativec ljubljanskega kluba je prepričan, da se namerno širi negativa okrog kluba ter poudaril, da zadevo dodatno podpihuje tudi Sindikat profesionalnih igralcev nogometa (SPINS).

Po obdobju popolne tišine so pisarne NK Olimpija Ljubljana znova s polno paro zagnale svoje motorje.

Leto, ki je pred zmaji, bo polno izzivov. Največji bi bil zagotovo ponovitev zgodovinsko uspešnega leta 2023, v katerem so osvojili dve domači lovoriki in prvič v zgodovini igrali v skupinskem delu evropskih tekmovanj ter v konferenčni ligi dosegli tudi dve zmagi. Vzporedno z dogajanjem na igrišču pa bo pestro tudi ob njem. Olimpija za svoj nadaljnji razvoj potrebuje nove investicije, za korak naprej in kontinuiteto uspeha. V zadnjih tednih pa so na naš naslov prišle preverjene informacije o tem, da klubska finančna slika ni idealna.

Na vse skupaj se je jasno in glasno odzval direktor kluba Igor Barišić. “Na začetku novega leta je znova ogromno negativnih informacij okrog Olimpije. Že na koncu lanskega leta sem skušal razložiti, da je vse skupaj samo prodajanje ‘dima’ in da je to negativa. Prihaja predvsem s strani Sportkluba. Zagotavljam vam, da je Olimpija leto zaprla v popolnosti, kar se tiče proračuna in financ. Nikakršnih težav ni,” je dejal uvodma.

Zanimalo nas je, ali to pomeni, da so tudi premije za osvojeno dvojno krono, ki jih Olimpija še vedno dolguje igralcem, izplačane.

“Olimpija je prvič po dolgih letih leto zaključila s plusom. Pojasnili smo že, da internih dogovorov ne bomo delili z javnostjo. Tudi jaz vas ne sprašujem, ali ste dobili regres ali vas kdo plačuje, da pišete proti ali za Olimpijo. Te informacije nikogar ne zanimajo. Zagotavljam, da bodo igralci dobili izplačano vse, kar je v pogodbah. Ravno v teh dneh imamo z njimi sestanek, prihaja tudi predsednik. Naša piramida in hierarhija je jasna. Igralci bodo tudi pisno obveščeni o tem, kdaj in kako bodo dobili denar. Nezadovoljstva ne bo, kot ga ni bilo doslej,” odgovarja Barišić.

Direktor Olimpije Igor Barišić je odgovoril na vse pereče teme, ki so se v zadnjih tednih pojavile v javnosti. Foto: Aleš Fevžer

Aluminij je dobil plačilo

Direktor kluba se je odzval tudi na naše poročanje o tem, da Olimpija zamuja z izplačili obrokov za plačilo odškodnine Aluminiju, ko je iz Kidričevega poleti pripeljala mladega slovenskega reprezentanta Marka Bresta.

“Ko je govora o dolgovih do Aluminija, ne vem, od kod vam te informacije. Borut Arlič (direktor, op. a.), mi je poslal elektronsko sporočilo, da so te obveznosti poravnane. Plačali smo Agbo, Raula, Dioga Pinta, plačali smo Kopru za trenerja Zorana Zeljkovića, plačali smo Bresta. Ne razumem, zakaj negativa. Pokličite te klube. Zagotavljam, da je Olimpija izpolnila vse obveznosti,” poudarja direktor zmajev.

Olimpija je dobila zagotovilo Aluminija, da do kluba nima nobenih obveznosti. Foto: SK

“Kogar si Olimpija želi, ga tudi dobi”

Prvega moža zmajev je zmotilo tudi to, da smo z Olimpijo povezovali nogometaša Kopra Luko Vešnerja Tičića, ki ga je po naših informacijah v zmajevem gnezdu želel znova voditi trener Zoran Zeljković, a so Primorci za enega svojih tržno najbolj zanimivih nogometašev postavili previsoko ceno.

“Kar se tiče Luke Vešnerja Tičića, ki ga povezujete z nami, nikoli ni bil želja Olimpije. Če bi ga želeli, bi ga kupili, kot smo kupili trenerja. Želeli smo Zorana Zeljkovića in smo ga plačali. Nihče nam ga ni podaril. To je moč Olimpije. Kogar hočemo, tega pripeljemo,” poudarja Igor Barišić.

Barišić poudarja, da Vešner Tičić ni želja Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Na naše podvprašanje, če torej ima Olimpija na voljo 500.000 evrov za nakup nogometaša, Barišić odgovarja: “Lahko ga kupi tudi za milijon evrov. Ampak vprašanje je, če takšnega igralca potrebujemo. Proti Slovanu in Kopru smo pokazali, kaj Olimpija zmore. Če se proti Kopru ne bi ustavili, bi bilo 8:0. Olimpija igra resen nogomet. Celje smo premagali z ekipo, ki je bila v povprečju mlajša od 24 let.”

V zaključku novinarske konference je sicer športni direktor Olimpije Goran Boromisa priznal, da milijon evrov verjetno ni realen znesek, ki ga lahko zmaji plačajo za okrepitev, Igor Barišić pa se je nato glede svoje izjave tudi malce pošalil.

“Morda nas bodo podprli privatni investitorji, o katerih se govori. Res ne vem, kdo bi bili ti ljudje. Če pride pravi nogometaš, bomo že odreagirali. Ampak dobro, moramo ostati realni,” je povedal Barišić.

Igor Barišić je želel v novo leto vstopiti brez vprašanj, ki bi obvisela v zraku. Foto: Aleš Fevžer

SPINS po mnenju Barišića prodaja meglo

Ne le Sportklub, Igorja Barišića je v zadnjih tednih zmotilo tudi ravnanje Sindikata profesionalnih nogometašev SPINS, ki je zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti Olimpiji zagrozil, da lahko v skrajnem primeru celo prekine pogodbe vseh nogometašev.

V teh dneh je sindikaliste, na čelu s predsednikom Dejanom Stefanovićem, zmotilo tudi dejstvo, da so nekateri nogometaši odstranjeni s treningov prve ekipe. To naj bi celo kršilo slovensko zakonodajo, dejanje pa so na novinarski konferenci po mnenju SPINS-a vodilni možje zmajev celo priznali, zato bo sindikat, če zadeve Olimpije ne ustavi, podal prijavo na policijo.

“Ne vem, zakaj SPINS v povezavi z nami uporablja grožnje. Izkorišča naše ime, gradi si svoje ime, a so nepomembni. Grozijo na sestankih, razlagajo, da bodo prekinili vse naše pogodbe, kar ne vem, če je v skladu s pravom. Nimam problema s predsednikom Spinsa, ampak to, kar govori, je prodajanje megle. Takšnih neumnosti že dolgo nisem slišal,” se je razgovoril Igor Barišić.

Tudi Dejan Stefanović, predsednik sindikata SPINS, se je znašel na črnem seznamu Igorja Barišića. Foto: Aleš Fevžer

“Sojenje v Sloveniji je na ravni Bundeslige”

Ob številnih temah v slovenski nogometni javnosti so Barišića zmotile tudi vse pogostejše javne izjave nogometnih akterjev, da je sojenje v Prvi ligi Telemach ‘naklonjeno’ Olimpiji.

“Olimpija se ni oglašala glede sodnikov. Ni iskala izgovorov. Sam sem prvi kritiziral igralce. Želel sem, da pokažemo svoje na terenu. Slišimo pa, da je sojenje prilagojeno Olimpiji. Ne jaz, ne gospod Delius ne poznava niti enega sodnika. Bila je tekma v Mariboru, kjer smo bili oškodovani, a sodniki so ljudje, ki delajo napake. Po mojem mnenju je sojenje v Sloveniji vrhunsko in na nivoju Bundeslige.”

Po mnenju Igorja Barišića Matej Jug in njegovi sodniški kolegi opravljajo odlično delo. foto: Uroš Skaza.

Negative enostavno ne razume

V zaključku svojega razmišljanja je prvi operativec Olimpije še enkrat poudaril, da enostavno ne razume negative, ki se po njegovih besedah nenehno širi okrog zmajevega gnezda.

“Naši uspehi so izjemni. Prvo sezono v Evropi smo odigrali zelo dobro. Na številnih tekmah smo pokazali, da smo resna ekipa, ki želi igrati nogomet. To smo naredili za slovenski nogomet, s temi uspehi smo vsem klubom prinesli dobrobit. Zaslužili smo si več spoštovanja novinarjev. Mislim, da bi morali osebne zamere pustiti na strani. Tudi jaz ne blatim nikogar iz Maribora in Celja. Jaka (novinar Sportkluba in avtor tega članka, op. a.), kolikor vem, si bil tiskovni predstavnik Olimpije. Kaj se je takrat zgodilo, ne vem, takrat me ni bilo v klubu in nova uprava ti ni naredila nič slabega. Slabo pa pišeš samo o Olimpiji. Letos smo naredili posel v vrednosti dva milijona evrov. Kdo je še naredil takšen posel? To je bil boljši posel od Vipotnika. Na dan tekme s Slovanom se objavi novica o premijah. To javnosti ne zanima, to je interna stvar. Zakaj ta negativa? Res ne vem, zakaj. Če bi v Nemčiji nekdo pisal tako proti Bayernu ali Borussiji, ne vem, kaj bi se zgodilo. Vendarle je Olimpija največji slovenski klub.”

Prilagamo še nekaj “negativnih” vsebin ob lanskoletnih zgodovinskih uspehih Olimpije.

Tudi če bi vsi začeli z ničle, bi bil njegov ferarri prvak

Riera: Razumem bolečino ostalih, ker so tako daleč zadaj

Iz Skendrove gosenice v Rierovega metulja 

Razprodaje? Ne, vse bolj diši po evropski Olimpiji, ki ima novo okrepitev

Zadnji ples štajerskega zmaja, ki je postal nogometna ikona Ljubljane

Zmaj je pohrustal orla: v Stožicah je zrasla evropska Olimpija

Naš pogled: kako je zrasla evropska Olimpija

Nogomet premika meje: vrnitev Riere tudi z dobrodelno noto

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje