Kdo bo kmalu končal svojo vijol’čno zgodbo?

Nogomet 28. Nov 20236:00 > 7:53 0 komentarjev
Kaj še pripravljajo snovalci kadrovske politike v Ljudskem vrtu? Foto: Jure Banfi

Jesenski del sezone se počasi zaključuje, rezultatska krivulja NK Maribor pa noče in noče zaviti navzgor. Da so v Ljudskem vrtu potrebne korenite spremembe, postaja neizpodbitno dejstvo. Kako široko bodo zastavljene, morajo presoditi odločevalci na Mladinski ulici, ki pa jih vse bolj priganja tudi čas. Ne toliko v kontekstu hitre vrnitve na vrh, ki je očitno ne bo, kot v tem, da se vse bolj bliža zima, ko bodo imeli številni nogometaši zaradi iztekajočih se pogodb proste roke pri iskanju novih delodajalcev.

Kdaj bo konec naše agonije? To je vprašanje, ki si ga že celotno jesen zastavljajo navijači NK Maribor. Tudi trenerska menjava Damirja Krznarja in vrnitev izjemno uspešnega Anteja Šimundže za zdaj ni prinesla zasuka v formi in napredka na prvenstveni lestvici. Vijolice ostajajo daleč za vodilno ekipo Celja, zaostanek znaša že štirinajst točk, bliže je celo dno lestvice, na katerem je Rogaška s trinajstimi točkami zaostanka za štajerskim ponosom.

Bolj kot s sedanjostjo se tako v Mariboru ukvarjajo s prihodnostjo, ko si seveda želijo znova na vrh slovenskega nogometa. V povezavi s tem, se v Ljudskem vrtu že nekaj časa napovedujejo spremembe, velik del njih naj bi prinesla prihajajoča zima. Že ob svojem ustoličenju na mesto glavnega trenerja je o tem razmišljal tudi Ante Šimundža, ki pa je bil takrat soočen tudi z vprašanjem, ali se pozimi sestavlja ekipa za Evropo. “Naj bi se,” je z izjavo, ki ima lahko tisoč interpretacij, postregel novi strateg vijolic. Kaj je imel s tem v mislih lahko samo ugibamo, najbrž pa je tudi on nekje v ozadju razmišljal o tem, da mora Maribor najprej zgraditi ekipo, ki bo lahko napadla vrh slovenskega nogometa, šele nato bodo v mestu ob Dravi razmišljali o Evropi.

Za kakršnokoli oceno dela Anteja Šimundže je še prezgodaj. Je pa dejstvo, da so pred trenerjem Maribora veliki izzivi. FOTO: Jure Banfi.

Nogometna zima oziroma zimski premor je pred vrati, počasi pa se že kažejo obrisi slike mariborskega moštva v prihodnosti. Razmišljali smo že o tem, da v njej bržkone ne bo prostora za Aljaža Antolina in Ishaqa Rafiuja, ki pri Šimundži niti ne stopita na igrišče, v mariborskih pisarnah, kjer nad športnim delom bdi Marko Šuler, pa bodo morali po vrnitvi Korošca iz Brazilije pošteno zavihati rokave tudi v luči tega, ker se po koncu sezone iztekajo pogodbe številnim nosilcem igre. Nekateri med njimi so bolj, drugi manj zadovoljili pričakovanja in zanimivo bo spremljati, kdo bo del vijol’čne zgodbe ostal tudi v sezoni 2024/2025.

Brez pogodbe bodo kapetan …

V prvi vrsti se pogodba izteka kapetanu Martinu Milcu. Slednji ima v tej sezoni kronične težave s poškodbo hrbta, tudi njegova odsotnost pa je zagotovo eden od razlogov, da Maribor močno zaostaja za zastavljenimi cilji. Iz mariborskih krogov sicer že nekaj časa prihajajo informacije o tem, da je nova pogodba za 32-letnika le še stvar formalnosti, a uradno potrditev tega, za zdaj čakamo zaman.

Martin Milec je zadnjo tekmo za Maribor odigral 26. avgusta. Foto: Uroš Skaza

“Prva želja je, da bo Martin zdrav in da ne bo imel težav. Zdravniki so tisti, ki mu bodo prižgali zeleno luč. Ko bo pripravljen za trenažni proces in za tekme, bomo razmišljali o prihodnosti. Zdaj je zdravje na prvem mestu, dokler na tem področju ne bo vse na 100-odstotkih, je nesmiselno delati načrte za druge stvari,” je o prihodnosti svojega kapetana v Sportklubovem intervjuju prejšnji teden razmišljal Ante Šimundža. Vprašanje kapetanove prihodnosti torej še vedno visi v zraku, čeprav se scenarij, po katerem bi se bočni branilec s koncem sezone poslovil od Ljudskega vrta, zdi malo verjeten.

… podkapetan in nekdanji podkapetan

Podobno velja tudi za Ažbeta Juga. Mariborska številka ena je sicer s prihodom Šimundže izgubila vlogo podkapetana, Jugova vloga na igrišču pa je ostala nespremenjena. 31-letnik ostaja nezamenljiv prvi vratar vijoličastih, v zadnjem krogu je s fantastično obrambo tudi poskrbel, da Maribor ni odšel s točkovno ničlo iz Fazanerije.

Izjemna obramba Juga proti Muri

Vsaj navzven se zdi, da v Ljudskem vrtu nimajo pravega razloga za kratkoročno menjavo prvega vratarja, dolgoročno pa v prihodnosti veliko stavijo na Sama Pridgarja, ki se v tej sezoni kali pri Aluminiju. Bo pa svoje obdobje pri Mariboru skoraj zagotovo končal Marko Zalokar, ki je v sezoni 2021/2022 s prestopom iz Mure v Maribor poskrbel za velike tenzije med obema ligaškima tekmeca, leto in pol kasneje pa za vijoličaste ni odigral niti ene same tekme.

Vlogo podkapetana je sicer v zadnjih mesecih v Mariboru prevzel Aleks Pihler. Slednji je bil po hudih težavah s poškodbo pred sezono v vijoličasti zasedbi bolj ali manj odpisan, s prihodom Šimundže pa je postal eden od najbolj standardnih posameznikov Maribora. Če bodo v Ljudskem vrtu želeli, da bo tako tudi v prihodnje, morajo z 29-letnikom čim prej sesti za pogajalsko mizo. Tudi njegova pogodba se namreč počasi izteka.

nogomet nk maribor nš mura ante šimundža aleks pihler
Aleks Pihler je podaljšana roka Anteja Šimundže na zelenici. Foto: Jure Banfi

Nekatere lahko počasi že odpišemo

Od udarnih imen mariborske sedanjosti, ki se jim že zelo kmalu izteče pogodba, velja izpostaviti tudi Maxa Watsona. Forma Šveda je v letošnji sezoni bistveno slabša, kot je bila v lanski, a Šimundža osrednjemu branilcu še vedno zaupa. Nasprotno velja za Nemanjo Mitrovića, ki ga trener Maribora javno sicer hvali za prizadevnost na treningih, a pod njegovo taktirko še ni odigral niti ene prvenstvene minute. Ljubljančanu s koncem sezone prav tako poteče sodelovanje z vijolicami in veliko presenečenje bi bilo, če bi se s klubom dogovoril za novo.

In če ste mislili, da se tu seznam nogometašev z iztekajočo pogodbo zaključuje, ste se zmotili. Vsega enoletno sodelovanje je namreč to poletje s Štajerci sklenil Japonec Itsuki Urata, ki je trenutno prva izbira Šimundže na položaju levega bočnega branilca. Klub in igralec sta sicer dogovorjena, da lahko ob obojestranskem interesu sodelovanje podaljšata še za eno leto in če ne bo velikega zasuka, potem lahko pričakujemo takšen scenarij. Precej manj verjetno pa je, da bi po izteku posoje iz francoskega Metza, ki se konča s koncem sezone 2023/2024, dres Maribora še nosil Xhuliano Skuka.

Itsuki Urata je bil sicer pripeljan na željo Krznarja, a tudi pri Šimundži uživa veliko zaupanja. Foto: Jure Banfi

Prednost Maribora? Da nogometaši prav veliko boljših možnosti nimajo

Seznam odprtih vprašanj glede posameznikov v NK Maribor je torej dolg. Imajo pa v vodstvu kluba vseeno nekaj manevrskega prostora pri odločanju o tem, kdo bo ostal del vijol’čne zgodbe in kdo ne. Ob zelo povprečnih predstavah mariborskih nosilcev igre verjetno ni prav veliko takšnih, za katere bi pozimi vladalo veliko zanimanja in so posledično močno naklonjeni podpisu nove pogodbe s štajerskim ponosom.

Odločitev o tem, ali so si jo zaslužili, bosta po koncu jesenskega dela sprejela Ante Šimundža in Marko Šuler. A tudi pri slednjem v zraku visi velik vprašaj prihodnosti. Pogodba športnega direktorja vijolic se namreč s koncem sezone izteka. Bo podpisal novo? Na to vprašanje odgovora (še) nimamo …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!