V Celju še zdaleč ne zvoni alarm, rekorder prepričan v uspeh

Nogomet 24. Nov. 20217:002 komentarja
Delite:
Sebastjan Gobec med pogovorom za SportKlub. FOTO: Uroš Skaza.

Sebastjan Gobec, rekorder po številu nastopov v prvi slovenski nogometni ligi, pri Celju zdaj šest let nastopa v drugačni vlogi. Kot tehnični direktor skrbi za stvari, ki so potrebne za normalno funkcioniranje kluba. Članski ekipi kljub visokim ambicijam ruskih vlagateljev v prvem delu sezone ne gre pri načrtih, a legendarni nekdanji nogometaš pravi, da so v klubu mirni.

“Uživam v tem, kar delam. Ni mi težko delati ob sobotah, nedeljah in praznikih. Dopoldne, popoldne, zvečer. V tej vlogi se odlično počutim, naša glavna naloga pa je, da igralcem nudimo ustrezne pogoje, ob katerih lahko mislijo le na nogomet,” nam je v začetku pogovora svoje zadolžitve razložil Sebastjan Gobec.

Njegove naloge so različne. Pomaga pri registracijah, prestopih, organizaciji tekem in preostalih logističnih zadevah. “V prejšnjih letih smo bili na tem področju precej šibki, z novimi vlagatelji pa so se stvari spremenile na bolje. Razdeljeni smo na več sektorjev, vsak opravlja svoje delo. Smo servis igralcev,” je povedal s 488 nastopi rekorder po številu tekem v prvi slovenski ligi.

Vse nastope v prvi ligi je legendarni levi bočni branilec, ki se je le enkrat za kratek čas preizkusil v tujini, pol leta je bil v Belgiji, zbral v dresu Celja. V tem času se je veselil le ene lovorike, leta 2005 je postal pokalni prvak, pa čeprav v finalu pri zmagi nad Gorico ni igral.

Prej kot igralec, zdaj kot funkcionar. S Celjem je povezan že praktično vse življenje.

Kot nogometaš je dvakrat prvenstvo končal na drugem mestu, v novi vlogi pa tako želeno prvenstveno lovoriko le dočakal. Leta 2020 so Celjani pod vodstvom Dušana Kosića osvojili zgodovinski naslov.

Zdaj ekipo vodi Simon Sešlar, ki je že drugi trener Celja v tej sezoni. Njegovega predhodnika Agrona Šaljo so odnesli rezultati, ki so bili veliko slabši od pričakovanj. Z novimi vlagatelji so v Celje prišle tudi zveneče okrepitve (Tamar Svetlin, Tjaš Begić, Žan Medved …), za katere so novi, ruski lastniki odšteli kar nekaj denarja.

Čeprav rezultati niso najboljši – Celjani so trenutno šele na šestem mestu prvenstvene lestvice, zadnji dve tekmi so izgubili -, pa alarma na stadionu Z’dežele ni. “Ne, to je zgodba na dolgi rok,” nam je v pogovoru večkrat zatrdil 41-letni Gobec in večkrat poudaril tudi to, da v zdajšnji vlogi uživa. Opravlja jo praktično že od konca kariere leta 2015.

Tehnični direktor je bil že v času trenerja Simona Rožmana, bil vmes eno leto športni direktor in se potem vrnil v staro službo.

“Upam, bom v tej vlogi tudi v prihodnosti. To delo opravljam zelo rad,” je še povedal v krajšem intervjuju, ki smo ga z njim opravili pred nastopom v oddaji Pod prečko, v kateri je skupaj s še enim legendarnim levičarjem, Mitjo Vilerjem, gostoval v ponedeljek zvečer.

Lahko zdaj že rečemo, da se zgodba s tujimi vlagatelji, potem ko se je klub po nesrečni epizodi z Ukrajinci znašel v hudih težavah, tokrat z Rusi zagotovo ne bo ponovila?
Da. Na to kažejo že dejanja. Tako v ekipi kot tudi med trenerji so večinoma domači fantje. Poglejte, koga smo pripeljali v zadnjem prestopnem roku. Tamarja Svetlina, Tjaša Begića, Žana Medveda in še nekaj mladih, slovenskih fantov. To je prava pot.

Tudi lokalna skupnost je prepoznala zgodbo in začutila zaupanje v to, da se stvari ne bodo ponovile. Da bomo tokrat zgodbo nadgradili. Dejanja so pokazala, da imajo v klubu dobre namene. Vsi delamo na tem, da bodo navijači Celja zadovoljni, ponosni in, kar je najbolj pomembno, da bomo osvajali lovorike.

V vodstvu kluba so že pred sezono govorili o tem, da želijo zmagati na vsaki tekmi, ampak za zdaj Celju v prvenstvu ne gre najbolje. Trenutno ste šele na šestem mestu, na zadnjih dveh tekmah pa ste izgubili. Je ob slabših rezultatih zazvonil alarm?
Res je, da smo napovedovali lov na naslov. Tako v klubu kot v javnosti se je ustvaril vtis, da bomo pomembni akterji v slovenskem prvenstvu. Ampak kot vemo, v športu za uspehe potrebuješ čas. Stvari se rojevajo počasi. Treba je biti potrpežljiv. Dati mladim čas, da dozorijo.

Ni nobenega alarma. V klubu smo potrpežljivi in vemo, da bodo vedno prišli tudi slabi rezultati, kriza. To je sestavni del športa. Še naprej bomo vztrajali na naši poti in trdo delali. Vse bomo naredili za to, da napredujemo, na koncu pa bo rezultat povedal svoje.

Do konca prvenstva je še dosti tekem. Treba je priti v serijo pozitivnih rezultatov. Ko te nosijo zmage, je dosti lažje. Pride pozitivna energija, fantje si upajo več, ni krča. To je vse skupaj povezano. Z vztrajnostjo, delom in dobrim selekcioniranjem, sigurno bomo pozimi spet kaj kadrovali, bo uspeh prišel. V to sem prepričan.

Kako so se na slabše rezultate odzvali vlagatelji?
Oni so že tako dolgo v nogometu, da natanko vedo, kaj je treba v kakšnem trenutku narediti. Vsi si želimo dobrih rezultatov. Smo športniki, želimo čim višje. So mirni, pragmatični, radi se pogovarjajo in analizirajo stvari. Želijo argumente, kar je prav. So tako izkušeni, da vedo, kje se nahajajo. Prepričani so, da bodo rezultati prišli.

Zdaj smo se znašli v rezultatski krizi, ampak včasih se zgodi, tako kot se je nam na zadnji tekmi proti Domžalam, da ti enostavno zmanjka sreče. To je nogomet. Enkrat si boljši, pa izgubiš. Drugič je mogoče obratno. Pomembno je, da gledaš na dolgi rok. Vizijo pa pri Celju imamo in je ne bomo spremenili.

FOTO: Uroš Skaza.

Kaj pa v zimskem prestopnem roku pripravljate? So okrepitve že pripravljene?
Operirati z imeni bi bilo zdaj nespametno, saj vemo, da se stvari v nogometu hitro zalomijo. Dokler stvari niso dorečene, lahko hitro propadejo. Zelo smo okrepili našo skavtsko službo. Vlagatelji in športni direktor opravljajo odličen posel. Vsi smo 24 ur na dan vpeti v delo kluba in iščemo rešitve.

Tam, kjer imamo težave, jih bomo skušali popraviti. Poskušali bomo narediti vse, da izboljšamo ekipo. Je pa težko. Dobrega igralca ni lahko dobiti. Včasih moraš imeti tudi nekaj sreče. Bomo videli, kaj se bo zgodilo pozimi.

Imate v mislih tudi kakšnega starejšega, izkušenejšega nogometaša ali boste nadaljevali s trendom mladih slovenskih nogometašev?
Sigurno so pomembni tudi starejši nogometaši, idealen pa je miks med izkušenostjo in mladostjo. V Sloveniji imamo veliko dobrih nogometašev, talentov. Treba jih je prepoznati in jih pravilno usmeriti. Jih pripeljati v klub in z njimi delati strokovno. Jim nuditi vse, da naredijo korak naprej, šele potem pa gredo na višjo stopničko.

Kot lep primer vedno dam Benjamina Verbiča, s katerim sva bila soigralca. On je vedno govoril o tem, da se bo najprej uveljavil v slovenski ligi, šele potem pa šel naprej. Bil je že zelo dober, imel je veliko ponudb, selili so ga in mu govorili, naj gre, a je raje počakal, se povsem uveljavil in šele potem odšel. V tujini je zato uspel. To je prava pot.

Sigurno si še naprej želimo mlade nogometaše, reprezentante. Treba je ob tem omeniti tudi to, da se v našem klubu zelo dobro dela tudi v nogometni šoli. Skuša se popraviti stvari in jih spraviti na precej višjo raven. Vlagatelji imajo s tem veliko izkušenj iz tujine.

Pa odhodi? Govori se predvsem, da utegne oditi mladi, komaj 18-letni Tjaš Begić. Prestop v Nemčijo naj bi bil že dogovorjen.
Tudi glede tega težko povem kaj pametnega, saj se stvari spreminjajo zelo hitro. Pustimo času čas. Naj se fant razvije in je z glavo pri nogometu. Uprava kluba in njegov agent bodo že poskrbeli, da bo najbolje za vse. V tem trenutku v klubu niti ne razmišljamo o tem, kaj se bo zgodilo čez mesec in pol. Pomembno je, da odigramo še ti dve tekmi, ki sta pred nami, potem pa bomo videli, kaj in kako.

Tjaš Begić je do zdaj za Celje odigral 17 tekem in zabil tri gole.

 

V zaključku prvega dela sezone vam jo je precej zagodla višja sila. Najprej je zaradi megle odpadla sobotna tekma proti Domžalam, ki ste jo potem odigrali v ponedeljek. Zdaj ste zaradi izbruha okužb z virusom COVID-19 ostali še brez naslednje tekme proti Olimpiji.
Kar se tiče sobotne tekme, se ni dalo narediti nič. Mi smo se na tekmo maksimalno pripravili, prišli na igrišče, a so bili pogoji zares neregularni. Zaradi megle se ni videlo skoraj nič. Edina logična odločitev je bila, da se tekma prestavi. Z Domžalami in Nogometno zvezo Slovenije smo naredili vse, da se tekma čim prej odigra in hitro našli nov termin.

Kot igralca te to seveda zmoti in malo vrže iz ritma, a ko se zgodi kaj takega, drugače pač ne gre. V klubu smo se takoj odzvali, se dogovorili za trening, karanteno in vse, kar pride zraven. Igralci so, ko so prišli z avtobusa, točno vedeli, kaj jih čaka naslednji dan. Negotovosti ni bilo. Hitro smo se prilagodili.

Glede tekme z Olimpije pa ne moremo nič. Stvar je takšna, kakršna je. Vemo, v kakšnem obdobju živimo. Jaz si želim samo tega, da se nogometaši Olimpije čim hitreje pozdravijo, da bo z njimi vse okej in se bodo čim prej vrnili na igrišča.

Vaš naslednji prvenstveni izpit je Maribor, ki je v zadnjem času v odlični formi. Za nameček gre za štajerski derbi.
Te tekme so vedno nekaj posebnega. Kot igralec in kot funkcionar sem to občutil na lastni koži. V zraku je drugačna energija. To so tekme, na katerih se lahko zgodi vse. Vemo, kaj se je dogajalo na prvi tekmi. Čeprav so bili pogoji za igro zelo zahtevni, je bila tekma odlična. Na koncu smo izgubili, ampak okej. Zmanjkalo nam je nekaj sreče. Zdaj moramo narediti vse, da se na tokratni štajerski derbi čim bolje pripravimo, gremo premagati Maribor.

Sebastjan Gobec je bil ob Mitji Vilerju tudi gost druge oddaje Pod prečko. Novost v Sportklubovi televizijski ponudbi (SK1) si boste lahko ogledali vsak ponedeljek ob 20. uri. Če ste zamudili ponedeljkovo oddajo, si jo lahko ogledate tukaj.

Komentari

Vaš komentar