Na Trgu republike špansko slavje (VIDEO)

Tenis 17. Sep 202316:47 0 komentarjev

Španka Marina Bassols Ribera je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA 125 Zavarovalnica Sava v Ljubljani. V finalu je bila boljša od Turkinje Zeynep Sönmez s 6:0, 7:6. Za 23-letno tekmovalko je to prvi naslov na tej ravni turnirjev WTA, ki ji bo hkrati na novi računalniški lestvici prinesel najvišjo uvrstitev v karieri.

Marina Bassols Ribera je bila kot 132. igralka na svetu peta nosilka turnirja z nagradnim skladom 107.360 evrov, na poti do naslova pa je izgubila le en niz v uvodnem krogu. Za nagrado je prejela dobrih 13.000 evrov in 160 točk, ki jo bodo na novi lestvici popeljale okoli 110. mesta za lestvici WTA.

Za Španko je bil to drugi nastop v finalih WTA po turnirju istega ranga v Valencii junija letos, dve leti mlajša Turkinja Zeynep Sönmez, ki je v polfinalu izločila Tamaro Zidanšek, pa je prvič prišla tako daleč na profesionalnem turnirju.

Marina Bassols Ribera je prva zmagovalka iz Španije slovenskih turnirjev WTA. Osem prejšnjih je bilo odigranih v Portorožu, vsi pa so bili višjega ranga oziroma nagradnega sklada.

“Kaja Juvan, s katero si delim trening igrišča v Barceloni, mi je veliko pripovedovala o Ljubljani in čudoviti naravi. Ni mi žal, da sem prišla sem. Na lastne oči sem se prepričala, v kako lepem mestu živite, hkrati pa sem tu dosegla še prvo zmago na turnirjih WTA. Ljubljana in Slovenija mi bosta za vedno ostali v najlepšem spominu,” je po zmagi dejala Španka, ki je govor zmagovalke pred polnimi tribunami arene Mima Jaušovec na Trg republike izkoristila še za nekaj besed o podnebnih težavah.

“Sem okoljska aktivistka in vsako tako priložnost izkoristim, da ljudem predstavim svoje mnenje. Vem, da ste imeli v Sloveniji pred kratkim katastrofalne poplave. Videla sem posledice na televiziji. Držati moramo skupaj in se truditi, da bo narava ostala tako zelena, kot sem jo zadnji teden videla tudi v Sloveniji,” je dodala Bassols Ribera.

Kljub porazu je zadovoljna zapustila Ljubljano, saj bo tudi ona v ponedeljek dosegla rekordno uvrstitev na lestvici WTA. Pred prihodom v Slovenijo je bila 177., zdaj pa bo 146. Za drugo mesto je dobila 7390 evrov.

Turnir dvojic sta v soboto osvojili Rusinja Amina Anšba in Američanka Quinn Gleason, ki sta bili v finalu boljši od Kolumbijke Yuliane Lizarazo in Britanke Freye Christie s 6:3, 6:4.