VIDEO: Slovenci v Ljubljani poteptali Hrvate

Košarka 30. Jun 202221:30 > 01. Jul 2022 0:07
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023 v Stožicah brez težav ugnala Hrvaško s 97:69 in si zagotovila napredovanje v nadaljne boje. Blestela sta predvsem Luka Dončić in Goran Dragić z 21 oziroma 19 točkami.

Luka Dončić in Goran Dragić sta znova združila moči tudi na tekmi z bolj tekmovalnim nabojem: in že od samega začetka je bilo jasno, kako se bo obračun odvil. Po prvi četrtini so slovenski reprezentanti vodili s kar 33:8. Dominacija se je nadaljevala tudi v nadaljevanju tekme.

Hrvati so se vsake toliko približali, a zaostanek je ostajal dvomesten, celo okoli 20 točk. Na koncu so domačini zmagali s kar 97:69. Prvi mož tekme je bil kdo drug kot Luka Dončić z 21 točkami, 8 skoki in 10 asistencami, Goran Dragić pa je končal pri 19 točkah.

Slovenija – Hrvaška 97:69 (33:8, 21:27, 22:16, 21:18)

Slovenija: Luka Dončić 21, 8 skokov, 10 asistenc, Goran Dragić 19, Zoran Dragić 8, Jaka Blažič 2, Mike Tobey 16 in 13 skokov, Edo Murić 8, Jakob Čebašek 3, Žiga Dimec, Gregor Glas, Gregor Hrovat 9, Jurij Macura, Aleksej Nikolić 6

Hrvaška: Toni Perković, Goran Filipović 5, Roko Prkačin, Mario Hezonja 22, Lovro Gnjidić, Tomislav Zubčić 4, Dragan Bender, Mateo Drežnjak 2, Roko Rogić 3, Ivica Zubac 14, Ante Žižić 6, Bojan Bogdanović 13

KONEC TEKME! Velike zmaga Slovenije!

Četrta četrtina:

Gregor Glas lomi gležnje! Mladi košarkar Partizana z novo trojko zadal zadnji žebelj v krsto Hrvaške.

Zadnje ni rekel niti Goran Dragić. Z izjemnim polaganjem ob kontaktu je znova dvignil tribune Stožic na noge. Slovenija spet vodi za 25 točk.

LUKAAAAA! Nova trojka prvega zvezdnika slovenske reprezentance. Kako preprosta zgleda košarka, ko jo igra Luka Dončić!

Luka Dončić še naprej čara. Z izjemno podajo je pod košem našel Gregorja Hrovata, ki je brez težav zadel polaganje.

Aleksej Nikolić in Jakob Čebašek s trojkama kličeta nov time-out hrvaške reprezentance!

Peterka Slovenije na začetku zadnje četrtine ne vsebuje ne Luke Dončića ne bratov Dragić. Vseeno se slovenski reprezentanci znajdejo tudi brez trojice, Jaka Blažič je namreč zadel lep koš iz polrazdalje.

Tretja četrtina:

Aleksej Nikolić za triiii! Prednost Slovenije znova znaša več kot 20 točk: natančneje, po 30 minutah igre je razlika 25 točk.

Mike Tobey še naprej kraljuje pod obročem!

Luka Dončić v svojem slogu! Z novo trojko je spet povišal prednost. Sledila je blokada Mika Tobeyja in hiter protinapad, kjer je naturalizirani reprezentant popravil zgrešen met Zorana Dragića in Hrvate prisilil v minuto odmora.

Slovenija je dobro odprla drugi polčas. Mike Tobey s košem nadaljuje izjemno igro iz prvih dvajsetih minut.

Druga četrtina:

Konec prvega polčasa! Prednost ostaja visoka: 19 točk. Hrvati so našli svoj ritem, vseeno pa se niso uspeli bolj približati. Razpoložen je bil predvsem Mario Hezonja, ki je pri 15 točkah skupaj z Goranom Dragićem prvi strelec prvega dela.

LUKAA DONČIĆ! Izjemno zabijanje 23-letnika!

Raztrgana igra Slovencev je selektorja Aleksandra Sekulića prisilila v minuto odmora. Rezultat je 49:32, prednost ostaja visokih 17 točk. Mario Hezonja ostaja vroč, prednost je znižal že na 14 točk.

Tekmo spremlja tudi Marc Cuban, lastnik ekipe Dallas Mavericks:

Po nekaj boljših minutah Hvratov Zoran Dragić odgovarja z novo trojko. Zoki je v naslednjem napadu še z izjemno podajo našel letečega Mika Tobeyja za živalsko zabijanje!

Hrvati so se vendarle pobrali, vseeno pa zaostanek ostaja višji od 20 točk.

Slovenci nadaljuje v ritmu, v katerem so igrali v prvi četrtini. Najprej je lepo s polrazdalje zadel Goran Dragić, nato pa je njegov brat Zoran s trojko še povišal prednost domačinov.

Prva četrtina:

Ob koncu prve četrtine je rezultat 33:8. Sanjski uvod Slovencev, ki vodijo za kar 25 točk! Luka Dončić je v prvi četrtini dosegel že 11 točk, dodal pa 4 asistence, Goran Dragić je pri 9 točkah, Mike Tobey jih je dodal 6, Edo Murić pa 5.

Izjemen začetek slovenskih reprezentance se nadaljuje. Na krilih Gorana Dragića in Luke Dončića Slovenci vodijo že za 19 točk!

Goran Dragić z dvema lepima zaključkoma:

Izjemen napadalen začetek slovenske reprezentance se nadaljuje tudi s košem Luke Dončića, nad katerim je bila storjena še osebna napaka, nato pa je v svojem slogu zadel svoj prvi met za tri točke na tekmi.

Udaren začetek Slovencev, Edo Murić je s trojko odprl strelski račun.

ZAČETEK TEKME!

Predstavitev slovenske reprezentance:

Dogajanje lahko v živo spremljate tudi v naših Instagram zgodbah.

Luka Dončić se ogreva:

Saj niste mislili, da bo spektakel minil brez najbolj znanega slovenskega navijača, kajne?

Selektor Aleksander Sekulić v zadnji izjavi pred tekmo za SK: “Gledati moramo predvsem nase. Paziti bo treba na obrambo in skok ter iz tega razvijati napade. Tako bo stekla tudi hitra napadalna igra.”

Navijaško dogajanje spremljajo tudi na N1 Slovenija:

Navijači so že dve uri pred tekmo stali pred dvorano Stožice in čakali na vstop.

Foto: MaPa

Selektor Aleksander Sekulić je na dan tekme povlekel še zadnjo potezo. Ker je lahko v kadru za obračun le 12 košarkarjev, medtem ko jih pod njegovim vodstvom trenira 13, se je s strokovnim štabom odločil, da iz izbrane vrste odpade organizator igre Luka Rupnik.

Na drugi današnji tekmi skupine C so Finci premagali Švede s 85:69 in si že zagotovili napredovanje.

Kvalifikacije za SP 2023:

Skupina C:

Četrtek, 30. junij:

Finska – Švedska 85:69

Slovenija – Hrvaška 97:69 (33:8, 21:27, 22:16, 21:18)

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Vse o tekmi Slovenija – Hrvaška

Bi lahko ponudili še več?! Vse kar morate vedeti pred tekmo

Anketa pred tekmo Slovenija-Hrvaška

Iz hrvaškega tabora

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo

Le še Dončića morajo spraviti – na pravo stran kamere

Dončić in Dragić: O tem ne smeva govoriti

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo …

Hrvati napovedujejo presenečenje: Tega še niste videli

Zvezdniške skrivalnice pred Hrvati

Edo Murić: Gogija smo že malce omehčali

Video: Kako so Slovenci osvojili Trst 

Luka Dončić je javno dregnil kapetan Dragića