Legenda v nastajanju? Ahonen je moral športno priznati premoč

Smučarski skoki 17. Apr 20238:55 0 komentarjev
Janne Ahonen
Foto: Profimedia

Janne Ahonen se je pri 46 letih vrnil na smučarsko skakalnico in nastopil na tekmi finskega prvenstva. Na koncu se niti ni odrezal slabo, saj je preizkušnjo, na kateri je zmago slavil Niko Kytosaho, sklenil tik za najboljšo deseterico.

V začetku aprila je Ahonen razkril, da namerava nadaljevati kariero. A v mislih je imel le nastop na domačem finskem prvenstvu. “Če želim ponovno nastopiti na finskem prvenstvu, lahko to storim. To sem naredil lani, večinoma za zabavo. Nikoli nisem dejal, da sem odnehal,” je povedal legendarni finski skakalec.

Čeprav pri 46 letih forma Ahonena pričakovano ni več tako vrhunska kot nekoč, pa se na tekmi sploh ni odrezal slabo, saj je na hribu Rovaniemi zasedel 11. mesto. V prvi seriji je skočil 85 metrov, v drugi pa pristal še meter dlje. Naslov prvaka je tokrat odšel Niku Kytosahu (95 in 99 m), drugo mesto je zasedel Vilho Palosaari (dvakrat po 96 m), bron pa je osvojil Eetu Nousiainen (93 in 97 m). Ahonen je sicer moral premoč med drugim priznati tudi svojemu sinu Micu, ki je tokrat končal tik za zmagovalnim odrom (92 in 93 m).

Janne Ahonen
Foto: Profimedia

Janne Ahonen, ki ne izključuje, da se bo v prihodnosti še vrnil na smučarske skakalnice, se dandanes večinoma osredotoča na delo na televiziji, kjer gostuje v vlogi strokovnega komentatorja. Čim več znanja želi sicer prenesti tudi na sina, ki se od sezone 2019/20 preizkuša v svetovnem pokalu, v katerem pa zaenkrat še ni osvojil točk.

A 21-letnik bi si težko želel boljšega učitelja. Njegov oče je namreč desetkratni dobitnik odličij s svetovnih prvenstev, vključno z dvema najžlahtnejšega leska. Na olimpijskih igrah je osvojil tudi dve srebrni medalji v ekipni konkurenci, v svoji vitrini pa ima tudi dva kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!