Slovenske plezalke uspešno začele lov na Pariz 2024

Drugi športi 26. Okt 202320:15 0 komentarjev
Vita Lukan
Od Slovenk je najbolje začela Vita Lukan. Foto: Profimedia

Slovenske športne plezalke so uspešno začele evropske kvalifikacije za popolnitev mest na olimpijskih igrah v kombinaciji balvanov in težavnosti športnega plezanja prihodnje leto v Parizu. Vita Lukan in Mia Krampl zasedata šesto oziroma sedmo mesto po prvem delu tekmovanja v Lavalu v Franciji, Sara Čopar je 15.

Današnje predtekmovanje se je začelo s preizkušnjo v balvanih. Najboljša Slovenka je bila Vita Lukan z osvojenimi tremi vrhovi balvanskih smeri od štirih. Mia Krampl je bila z dvema vrhovoma 15., Sara Čopar z enakim dosežkom 16.

Športne plezalke je nato čakal še nastop v težavnosti. Lukan in Krampl sta osvojili vrh smeri, s čimer sta vsaka iztržili po 100 točk. Vrh smeri je sicer osvojilo še pet tekmovalk. Čopar pa je osvojila višino 34+ za 12. mesto in izkupiček 64,1 točke v tem delu tekmovanja.

Najuspešnejša Slovenka po prvem delu tekmovanja je Lukan, ki je osvojila 184 točk, Krampl ima na svojem računu 164,6 točke, Čopar pa 128,5 točke. Na vrhu sta Francozinja Oriane Bertone, najboljša po balvanih, z izkupičkom 199,8 točke in Laura Rogora, ki ima 199,4 točke.

Prvi nastop v Lavalu v petek čaka še moške s tremi Slovenci, na startu bodo Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant.

V Lavalu bodo zgolj zmagovalcema tega tekmovanja podelili vstopnici za nastop na olimpijskem turnirju v športnem plezanju v disciplini balvani in težavnost.

Nastop v Parizu prihodnjega avgusta si je že pred dvema mesecema in pol zagotovila olimpijska prvakinja iz Tokia Janja Garnbret z zmago na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici.

Slovenska reprezentanca ima na voljo še eno žensko in dve moški kvoti.

V soboto bodo na sporedu polfinalni boji, v nedeljo pa bo sledil sklepni del tega turnirja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!