Dirka po Franciji na pesku? Tudi Matej Mohorič ni prepričan

Kolesarstvo 3. Nov 202317:00 > 17:07 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Čeprav je v začetku oktobra postal svetovni prvak na makadamu, pa Matej Mohorič ne razume odločitve organizatorjev dirke po Franciji. Ti so traso Toura 2024 speljali tako, da bo v 9. etapi v okolici Troyesa v pokrajini Šampanja na sporedu prava mala klasika na pesku.

9. etapa dirke po Franciji 2024 bo nekaj posebnega. 199-kilometrska trasa po vinogradih v okolici Troyesa v pokrajini Šampanja jugovzhodno od Pariza bo ponudila s 14 sektorji dirkanja po makadamu. Glavni cilj favoritov za končno slavje na 32,2 kilometra belih cest bo zagotovo izogibanje padcem, poškodbam, predvsem pa defektom, ki bi pomenili izgubo časa v primerjavi s konkurenco.

Medtem ko odločitev organizatorjev, da Tour zapeljejo tudi na pesek, ni zmotila dvakratnega zmagovalca francoske pentlje Tadeja Pogačarja, so imeli več za povedati Remco Evenepoel in njegov šef Patrick Lefevere, nič kaj navdušen ni bil niti glavni mož Primoža Rogliča pri Bori Hansgrohe Ralph Denk. Najostrejši med vsemi pa je bil direktor Jumbo-Visme Richard Plugge, ki je vse skupaj označil za povsem nepotrebno, obenem pa pikro dodal, da bo lahko na tej etapi mavrično majico svetovnega prvaka na pesku iz omare potegnil Matej Mohorič.

29-letni Slovenec je v začetku oktobra osvojil zlato kolajno na šele drugi izvedbi svetovnega prvenstva na makadamu, zdaj pa je tudi sam predstavil svoje mnenje o 9. etapi Toura prihodnje leto.

dirka po franciji 2024 9. etapa
Profil 9. etape dirke po Franciji 2024. Foto: ASO/organizator

Faktor (ne)sreče je (pre)velik

“Nisem povsem prepričan, če takšna etapa spada na Tour. Še vedno gre za cestno kolesarjenje. Razumem, da bo veliko fantov, sploh tistih, ki ciljajo na visoko skupno uvrstitev, v celotno dirko vložilo veliko mesecev dela in truda. Počena guma ali nesreča pa lahko uničita ali močno zmanjšata njihove možnosti za uspeh, zato je to zelo neugodna situacija. Prav zato ne vem, če ima takšna etapa mesto na dirki po Franciji,” je bil v pogovoru za Cyclingnews iskren kolesar Bahrain Victoriousa.

Prav zaradi morebitnega vpliva na skupni razplet dirke je slovenski šampion veliko razmišljal, kako bi lahko rešili nastalo situacijo. “Morda bi lahko organizatorji razmislili o tem, da etapa na nek način ne bi štela za skupni seštevek. A po drugi strani je zmaga v skupni razvrstitvi nagrada za najbolj vsestranskega kolesarja. Veliko debat nas še čaka, na koncu dneva pa so organizatorji tisti, ki odločajo,” je dejal eden od najbolj inteligentnih kolesarjev v karavani.

Powered by Poll Maker

Še pred Tourom dva velika cilja

Mohorič je pričakovano priznal, da njega osebno takšna etapa ne moti. Kot zmagovalec treh etap na dirki vse dirk – zadnjo je dosegel letos v 19. etapi -, pa bo tudi prihodnje poletje v Francijo prišel z najvišjimi cilji. “Trase še nisem podrobno analiziral. Na pesku je vedno kaos, sam pa imam ta privilegij, da me skupni seštevek ne bo zanimal. Zato sem pripravljen več tvegati in izkoristiti ponujene priložnosti. Moj cilj na Touru bodo znova etapne zmage, zato upam, da bo čim več uspešnih pobegov,” je dodal.

In zaključil, da bo imel dva velika cilja sezone še pred začetkom francoske pentlje v Firencah. “Z obema spomenikoma, dirko po Flandriji in dirko Pariz-Roubaix, imam še neporavnane načrte. Tudi mentalno se bom osredotočil na ti dve preizkušnji.”

Matej Mohorič
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!