Sepp Kuss presenetil: Za vse je bolje, da je Roglič zamenjal ekipo

Kolesarstvo 23. Okt 202310:00 1 komentar
Roglič Kuss
Foto: Profimedia

Po nepričakovanem slavju na dirki po Španiji, do katere je prišel tudi s pomočjo moštvenih dogovorov in ukazov, je Sepp Kuss najnovejši ameriški kolesarski junak. Zmagovalca Vuelte je po prihodu v domači kraj Durango v Koloradu pričakal sprejem, po katerem je član Jumbo-Visme med drugim predstavil tudi svoje mnenje o slovesu Primoža Rogliča od Jumbo-Visme.

29-letni Sepp Kuss uživa veliko podporo navijačev tudi v Sloveniji. Razlog je jasen – Američan je bil zraven pri vseh štirih zmagah Primoža Rogliča na grandtourih. Na vseh treh Vueltah (2019-2021) in letošnjem Giru je bil največkrat zadnji pomočnik Zasavca v najtežjih etapah. Zdaj pa se pot slovenskega in ameriškega šampiona razhaja, Roglič se je namreč poslovil od Jumbo-Visme in bo prihodnje leto nastopal v barvah Bore Hansgrohe.

“Primož je bil tisti, ki je pripeljal ekipo do točke, kjer smo zdaj. Vse v ekipi je potiskal naprej in nam pokazal, da biti zgolj dober ni dovolj. Ogromno sem se naučil od njega. Pa morda niti ne v smislu praktičnih zadev, temveč bolj, kako se je razvijal kot kolesar in kako se je on sam učil. Če kapetan naredi napako in jo na naslednji dirki popravi, se tudi njegovi pomočniki nekaj naučimo,” je Kuss majhni skupini medijem, vključno z Global Cycling Network (GCN) dejal po sprejemu, ki so mu ga pripravili njegovi sokrajani v domačem Durganu.

“Ko zdaj gledam Primoža in ga primerjam s časom, ko je začel … Res je vredno. Od vseh kolesarjev, ki so bili in so v našem moštvu, bi njemu pripisal največ zaslug, da je ekipa zdaj na vrhu svetovne serije. Toda … mislim, da je zdaj za vse bolje, da je zamenjal ekipo. Odšel je v zasedbo, kjer bo čutil vso podporo, kjer bo tudi sam vedel, da vsi stojijo za njim,” je še dodal Kuss in Rogliču v nadaljevanju športne poti zaželel vso srečo.

Kuss Roglič
Foto: Guliverimage

Ekipa Bore Hansgrohe se je minuli teden zbrala na tradicionalnem zboru ob zaključku sezone. V avstrijskih Alpah, natančneje v Söldnu, kjer se bo ta vikend začela nova sezona v alpskem smučanju, sta se ‘team-buildingu’ pridružila tudi novinca Dani Martinez in Matteo Sobrero. Zraven je bil tudi Roglič, ki pa so ga predstavniki ekipe uspešno skrivali pred javnostjo. 

Konkurenta, a obenem podpornika

Za nekaj Slovenčeva nezadovoljstva in posledično odhod iz nizozemske ekipe je sicer poskrbela tudi zmaga Kussa na letošnji dirki po Španiji. Američan se je nenadejano znašel v boju med Rogličem in Jonasom Vingegaardom, na koncu pa poleg odličnega dirkanja tudi po zaslugi moštvenih dogovorov prišel do največje zmage v karieri. Čeprav sta prav oba sotekmovalca zadnji teden ogrožala njegovo slavje, pa sta mu bilo sočasno tudi v veliko podporo.

“Enostavno sem se moral osredotočiti samo nase. V dobrih in slabih časih. Kar nekajkrat na dirki sem se znašel v položaju, ko sem razmišljal kot pomočnik in ne kot kapetan. Nisem imel tistega ubijalskega instinkta. Kljub temu se je na koncu vse izšlo v mojo korist. Ponosen sem, kako sem vse prenašal, po tem pa sem dojel, da imajo številni zmagovalci drugačno mentaliteto kot jaz. Moram najti ravnotežje, da se ne izgubim kot oseba. Drugače pa je Jonas tudi besedna vodja, to je v njegovi naravi. V določenih trenutkih me je usmerjal kot trener. Kot dvakratni zmagovalec Toura ima izkušnje, da moraš ostati svež in oster vsak dan. Pomagal mi je ostati na vrhu, preverjal je moje stanje vsak dan,” je za GCN še povedal Kuss.

Foto: Profimedia

Dobil je potrdilo

Kaj pa odhod Rogliča pomeni za njegovo nadaljnjo kariero v smislu vodstvenih nalog? Bi lahko na Touru opravljal vlogo sokapetana ob Vingegaardu?

“Zakaj pa ne? Dokazal sem si, da lahko med dirko ostanem bolj zbran. Na Vuelti sem mislil, da bom v uvodnih dneh izgubil veliko časa. A sem se počutil dobro. Vse to mi daje veliko samozavesti. Dobil sem potrdilo, da lahko svoje telo in miselnost prenesem na višjo raven. Da lahko preživim tri tedne pritiska. Na lanskem Touru sem bil blizu najboljših kapetanov, pa sem samo opravljal svojo nalogo, o tem sploh nisem razmišljal. Največ je odvisno od trase, kakšna bo. Je pa res, da sem v Španiji bil v edinstveni situaciji, saj nisem šel na dirko z nikakršnimi pričakovanji po skupni zmagi. Bomo videli, vsekakor pa imam ambicije, da spet poskusim,” je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje