Mark Cuban – nikoli več ne bo, kot je nekdaj bilo

Košarka 3. Dec 202317:00 0 komentarjev
Mark Cuban Luka Dončić
Foto: Profimedia

Za Dallas Mavericks se po 23 letih senzacionalno začenja novo obdobje. Obdobje po spremembi lastniške strukture, Mark Cuban je namreč večinski delež teksaške franšize prodal družinama Adelson in Dumont. Danes 65-letni milijarder je še pred desetletjem veljal za morda najboljšega lastnika katere od športnih franšiz v Severni Ameriki. Ta ugled mu je v zadnjem obdobju odnesel niz slabih odločitev, vmešavanje v delo stroke in tudi prepogosto prehiter jezik. Kako je leta 2000 prišel na čelo Dallas Mavericks, kaj mu je uspelo in kaj spodletelo, ter kako že drugič v petih letih poskuša pomagati Luki Dončiću?

Najboljši lastnik, ne le v ligi NBA, temveč tudi med preostalimi profesionalnimi ligami. Sloves, ki se je Marka Cubana prijel predvsem v obdobju do prvega in za zdaj tudi edinega naslova prvaka, ko ga je na vrh v sezoni 2010/11 popeljal legendarni Dirk Nowitzki. V zadnjih letih je ta ugled zbledel. Cubana nekateri uvrščajo celo med lastnike, ki sodijo med slabše in katerih vmešavanje v delo stroke klubu povzroča več slabega kot koristi. Zadnji dokaz je porazna sezona 2022/23, ki se je za Dallas končala že pred zadnjo tekmo rednega dela.

Cuban je kot večinski lastnik v Dallas Mavericks vstopil 14. januarja 2000, ko je Rossu Perotu za franšizo lige NBA – v tisti sezoni je nastopalo 29 klubov – odštel 285 milijonov dolarjev. To je bila njegova druga najboljša poslovna poteza v karieri. Dobri dve desetletji pozneje je vrednost kluba poskočila na vrtoglavih 3,5 milijarde dolarjev, za predvidoma 57-odstotni delež pa naj bi Cuban iz rok družin Adelson in Dumont prejel okrogli dve milijardi dolarjev.

Gre za fantastičen posel, a vendarle na vrhu seznama njegovih najuspešnejših poslovnih odločitev ostaja sanjska prodaja podjetja Broadcast.com takratnemu gigantu Yahoo! za 5,7 milijarde dolarjev. Uspela mu je leta 1999 v času t.i. “dot com” mehurčka, ko so ob eksploziji interneta vrednosti podjetij s spletnimi vsebinami poletele v nebo. Že leto pozneje se je trg začel sesedati. Še danes velja omenjena pridobitev Yahooja za enega najslabših nakupov tistega obdobja.

Cuban, ki je bil do prevzema tudi imetnik sezonske vstopnice Teličkov, se je odločil revitalizirati celoten klub in predvsem povečati njegovo prepoznavnost. S številnimi kontroverznimi potezami in neposrednim nastopom, še danes je brez dlake na jeziku, je med navijači nemudoma postal priljubljen. Dolg jezik ga je do danes stal že 2.240.000 ameriških zelencev, s čimer je najbolj kaznovana oseba v zgodovini lige NBA.

Pri Dončiću ni ponovil “grške” napake

Ironično, največjo kazen je prejel za izjavo med sezono 2017/18, ko je javno priznal, da mora njegovo moštvo do konca sezone izgubljati ter si tako pridobiti boljši izbor na naboru. Prav načrtno izgubljanje mu je omogočilo, da junija 2018 na naboru ujame Luko Dončića.

Luka Dončić nabor NBA
Dončić je v Dallas prišel s 3. izborom v menjavi z Atlanto. Foto: Guliverimage

To se sicer najverjetneje ne bi zgodilo, če se ne bi Cuban pet let prej na naboru pošteno opekel. Donnie Nelson, nekdanji športni direktor Mavsov, ki je že leta 1998 pred prihodom novega lastnika sodeloval pri izbiri Nowitzkega, je bil leta 2013 znova pred zgodovinsko potezo. Zaljubil se je v talent Giannisa Antetokounmpa in ga s 13. izborom tudi nameraval pripeljati v Dallas. Cuban je nasprotoval. Izbor so naposled v menjavi poslali v Boston in pridobili izbor št. 18. Odločili so se za Shana Larkina, tudi z upanjem, da bodo poleti ujeli še centra Dwighta Howarda, ki je bil prost košarkar. Larkin se v ligi NBA ni znašel in od leta 2018 igra v Anadolu Efesu. Howard ponudbe Teksašanov ni sprejel. Giannis pa je v vsem sijaju zablestel v Milwaukeeju.

Priložnost, da bi Dallas z Dirkom osvojil še kakšen naslov, je splavala po vodi. Oziroma jo je z vmešavanjem v delo stroke zapravil Cuban. To počne še danes in je tudi eden od razlogov za precej uničen ugled ameriškega poslovneža. Vsaj pri izboru Dončića se, sicer tudi po zaslugi slabega spomina na leto 2013, raje ni vpletal v izbiro Nelsona. Iz izkušnje se kljub temu ni veliko naučil.

Lastnik, ki se obnaša kot športni direktor

“Ni pomembno, kolikokrat ti spodleti. Le enkrat moraš imeti prav. Nato ti vsi govorijo, kakšno srečo imaš,” se glasi najbolj slaven citat Marka Cubana. V Dallasu se mu je posrečilo dvakrat. Prvič z nakupom franšize, ki je že imela Nowitzkega. Drugić z izborom Dončića. Velja dodati, da je Cuban pred dnevi razkril, kako je pri prepričevanju Atlante v menjavo, ki je njegovi ekipi zagotovila 3. izbor in s tem ulov slovenskega zvezdnika, veliko vlogo odigral tudi sam. Odločal je telefonski klic pet pred dvanajsto.

A trenutna generacija Teličkov je dokaz, da vsaj, ko je govora o športu, enkratna sreča ni dovolj. V Dallasu so hitro uvideli, da je Luka prihodnost franšize in okoli njega pričeli graditi, kar naj bi bilo, zmagovalno moštvo. A poteze so se Mavsom ena za drugo izjalovile. Če sta za povsem spodletelo menjavo za Kristapsa Porzingisa in drugo zaporedno zgodnje slovo iz končnice v sezoni 2020/21 odgovarjala športni direktor Nelson in takratni strateg Rick Carlisle, ki je na klopi sedel že ob naslovu 2011, je bil podpis Cubana dobro viden. Da ima vedno zadnjo besedo, je priznal tudi sam. Nelsona je menjal Nico Harrison, Carlisla Jason Kidd.

Luka Dončić, Rick Carlisle
Dončić v pogovoru z Rickom Carlislom. Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Napako so Telički odpravljali z vnovično menjavo in pridobili Spencerja Dinwiddieja ter Davisa Bertansa. Oba sta že zgodovina. Lani poleti so Teksašani ostali še brez Jalena Brunsona, ki se je v štirih letih v Teksasu razvil v odličnega košarkarja in ameriškega reprezentanta, a sadove zdaj žanje New York. Okrepitev naj bi bil Christian Wood, a mu trener Kidd, čigar imenovanje leta 2021 je prav tako dvignilo precej prahu, nikoli ni prav zares zaupal. Po lanski sezoni je tako Wood pričakovano zapustil Teksas.

Neskončen niz slabih odločitev

Podobne neuspešne poteze se v Dallasu vrstijo že 20 let. Posebej boleča je za Cubana izkušnja iz leta 2004. Ker se je bal, da telo Steva Nasha ne bo zdržalo naporov lige NBA, ga ni želel plačati in spustil iz rok. V naslednjih dveh sezonah je dvakrat postal MVP.

Šampionsko ekipo iz leta 2011 je ekspresno hitro razgradil in povzročil, da dlje kot do prvega kroga končnice Dallas ni prišel vse do lani, ko je ekipo na svoja pleča s sanjskimi predstavami naložil Luka. Iz leta v leto je Cuban čistil plačilni seznam moštva, da bi lahko poleti lovil proste zvezdnike, a se mu to ni nikoli posrečilo.

Jason Kidd z Dirkom Nowitzkim in ostalimi člani Dallasa na obisku pri takratnem predsedniku ZDA Barracku Obami, po osvojenem naslovu leta 2011. Foto: Guliverimage.

Zakaj Dallas ni priljubljena destinacija najboljših košarkarjev? Teorij je več. Od nepriljubljene narave dela nekdanjega trenerja Carlisla, do trenutne Dončićeve velike nadvlade posesti žoge, ki si težko parket deli s še kakšnim dominantnim košarkarjem. Da vsaj slednje ne drži povsem, je letos vendarle dokazal Kyrie Irving, ki se je v odmevni menjavi v Dallas iz Brooklyna preselil letos februarja. Poleti je bil prost košarkar in se dolgoročno zavezal teksaški franšizi ter se na parketu ob Dončiću tudi vse bolje znajde.

Pogovarjati bi se sicer morali predvsem o Cubanu. V več kot 20 letih lastništva je poskrbel za številne incidente, ki so najverjetneje vplivali tudi na trg prostih košarkarev. Leta 2009 je denimo Kenyona Martina označil za “nepridiprava” (ang. thug, op.a.), ki ima v ZDA močno negativen prizvok in se pogosto pripisuje predvsem temnopoltim. Leta 2014 je nerodno izjavil, da bi ponoči, če bi po poločniku proti njemu videl stopati temnopoltega mladeniča s kapuco, raje odkorakal na drugo stran ceste.

Leta 2013 je Jezernikom z odmevno izjavo predlagal, da razrešijo pogodbo Kobeju Bryantu. Po neuspešnem lovu na Howarda je istega leta dejal, da je Dallas boljši brez njega. Pozneje je denimo za Russlla Westbrooka in Draymonda Greena zatrdil, da nista zvezdnika ter si prislužil oznako “idiota” s strani Kevina Duranta.

Decembra 2018 je glede košarkarske izobrazbe Dončića dejal, da se v Evropi učijo igrati košarko, v ZDA pa zmerjati in sestavljati video vrhunce najlepših potez. Komentar je znova močno ujezil ogromno košarkarjev čez lužo. Podobnih pripetljajev je še precej. Preveč, da bi našteli vse.

Težave je imel Cuban tudi znotraj kluba. V obsežni raziskavi, ki je luč sveta ugledala leta 2018, je več kot ducat sedanjih in nekdanjih zaposlenih spregovorilo o sovražnem delovnem okolju, od spolnega nadlegovanja do nasilja. V osrčju vsega je bil predsednik kluba Terdema Ussery, ki je bil ob Cubanu kar 15 let, od leta 2000 do 2015. Vodstvo Mavsov je bilo zaradi neukrepanja označeno za “neučinkovito, vključno s pomanjkanjem skladnosti in notranjih nadzorov.” Cuban je zatrdil, da o neprimernem dogajanju ni vedel ničesar. Težko verjeti.

mark cuban zmeda dallas
Mark Cuban od nakupa Mavericksov redno polni naslovnice. Foto: Profimedia

Dončić in šampionski Dallas – drugi poizkus

Nowitzki se po šampionski sezoni polno desetletje do konca kariere ni več vrnil v boj za naslov. Zdaj podobno grozi Dončiću. Če bi morda v preteklosti dolgoročna pogodba, ki jo ima Ljubljančan s klubom sklenjeno vsaj do leta 2026, franšizi zagotavljala varnost, je danes v ligi NBA vsa moč na strani košarkarjev. Cuban se tega dobro zaveda, kakor tudi preostali vodilni možje franšize.

Trenutno je Dallas sredi drugega poizkusa, da kapetana slovenske reprezentance obkroži z igralci, ki bi lahko čez čas resno segli tudi po naslovu. Ob glasnih kritikah proti Cubanu, mu volje ne gre očitati. Ob koncu lanske sezone je ponovil manever iz leta 2018, ko je z načrtnimi porazi sploh prišel v priložnost, da na naboru ujame fanta, ki je danes poznan zgolj po prvem imenu. Mavsi so v zaključku rednega dela posedli Dončića in Irvinga ter izpadli iz boja za končnico ter tako obdržali nabor v prvem krogu, ki bi sicer romal v roke New Yorku. Danes že lahko rečemo, da so 10. izbor odlično vnovčili in storili to, kar je bilo nujno potrebno – uspešno pomladili moštvo. Cuban je z namernimi porazi še v drugo zadel, oz. je to uspelo športnemu direktorju Harrisonu. Kdo je sprejel odločitev, namreč ni jasno.

Dereck Lively je po letih iskanja namreč vendarle zapolnil vrzel pod obročem in se kaže kot dolgoročna rešitev. Kot uspešen lahko ožigosamo tudi ulov Granta Williamsa. Talent kažeta Jaden Hardy in Josh Green. Obrambnega potenciala Olivier-Maxenca Prosperja niso še niti načeli. Predvsem pa je ekipa starostno precej bližje 24-letnemu Dončiću in omogoča vsakoletno rast. Internih virov je zdaj več, pomladitev pa v prihodnjih sezonah ponuja tudi nekaj več maneverskega prostora na trgu. Dovolj razlogov, da bo vrednost franšize, tudi po zaslugi nezadržne rasti prihodkov, kmalu se pričakuje še nov velik skok pogodbe za TV pravice, v prihodnje zagotovo dosegala nove rekorde.

Odločitev za prodajo je zato še toliko bolj presenetila in udarila kot strela z jasnega. Kot manjšinjski lastnik bo Cuban sicer ostal v klubu in še naprej vodil ”košarkarske operacije”, so ob poslu zapisali v izjavi za javnost. Čeprav je zatrdil, da ne namerava kandidirati za predsednika ZDA, kar se je govorilo po njegovih zadnjih poslovnih odločitvah, se postavlja vprašanje, kaj ima v načrtu in kako dolgo bo še ostal v klubu? Bo res vse ostalo tako, kot je zdaj in kdo bo dvignil zlati pokal Larry O’Brien, če bo njegov Dallas še drugič posegel po naslovu prvaka lige NBA, Cuban ali Miriam Adelson? V Dallas Mavericks se začenja nova era.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!