Prvič pod Sekulićevo taktirko dva perspektivna novinca

Košarka 21. Feb. 202214:08
Delite:
Pomočnik Dalibor Damjanović in selektor Aleksander Sekulić.

Slovenska košarkarska reprezentanca se je v Kopru zbrala za drugo akcijo v letošnji sezoni. Na prvem treningu je bilo prisotnih devet košarkarjev, prvič bo izbrana vrsta v polni zasedbi vadila že danes v večernih urah. Košarkarje v prihodnjih dneh čakata dve novi preizkušnji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. V petek, 25. februarja, se bodo v Helsinkih pomerili s Finsko, tri dni kasneje pa bodo istega tekmeca gostili v Kopru.

Slovenija je v uvodnem ciklu kvalifikacij novembra 2021 zabeležila dve zmagi in je s stoodstotnim izkupičkom vodilna ekipa v svoji skupini. V Zagrebu je premagala Hrvaško, v Kopru pa je bila boljša od Švedske.

Ker sistem tekmovanja določa, da se vse točke iz prvega dela prenesejo v nadaljevanje kvalifikacij, je vsaka tekma pomembna oziroma ključna za nastop na finalnem turnirju v Indonezija (Džakarta), na Japonskem (Okinava) in Filipinih (Manila).

Drugi del že konec avgusta

Slovenija bo v prvem delu poleg dveh obračunov s Finsko v naslednjem tednu konec junija in v začetku julija igrala še s Hrvaško doma in Švedsko na tujem, nato pa jo že konec avgusta čaka drugi del, v katerem se bo križala s tremi najboljšimi ekipami v skupini D, v kateri nastopajo Izrael, Nemčija, Estonija in Poljska.

Mike Tobey se vrača v slovensko izbrano vrsto, foto: FIBA.

Selektor Aleksander Sekulić je v Kopru zbral vse najboljše igralce, ki so mu na razpolago (Alekseja Nikolića je moral zaradi poškodbe nadomestiti Matic Rebec), ob začetku priprav pa jim je jasno povedal, da ga v Helsinkih in Kopru zanimata le zmagi.

“Pričakovanja so enaka, kot so bila že v prvem ciklu kvalifikacij, da zmagamo vse tekme. Upam, da bomo vknjižili dve novi zmagi. Vemo, da so Finci neugodna ekipa. So zelo napadalno usmerjena, nevarna predvsem iz zunanjih položajev. Omejiti moramo njihove mete za tri točke,” pravi Zoran Dragić.

Novinca v državni selekciji sta Žiga Samar in Luka Ščuka. “Podoživljam nekaj podobnega, kot ko sem bil prvič poklican v reprezentanco do 14 let. Vesel in ponosen sem, da lahko zastopam barve svoje države,” pravi Samar, Ščuka pa dodaja: “Vpoklica nisem pričakoval, zato sem še bolj srečen, da sem del reprezentance. Pomeni mi veliko. To je izjemna čast. Želja vsakega mladega košarkarja je, da je del članske reprezentance in da zaigra na najvišjem nivoju. Spremljal sem vsako tekmo reprezentance, želel sem biti del te zgodbe, zdaj ko sem tukaj, pa se želim dokazati.”

Prav tako je Sekulić tokrat vpoklical tudi mladega upa Partizana Gregorja Glasa, medtem ko se po poškodbi vračata Gregor Hrovat in Mike Tobey.

Obe tekmi se bosta začeli ob 17.30. Prvo iz Helsinkov bo moč spremljati na Sportklubu, drugo v Kopru pa ob omilitvi epidemičnih ukrepov tudi v polno zasedeni dvorani. Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, razen za otroke do dopolnjenega šestega leta starosti.

SP 2023: evropske kvalifikacije, skupina C:

3. krog (petek, 25. februar):

17.30 Finska – Slovenija (SK 1)

4. krog (ponedeljek, 28. februar):

17.30 Slovenija – Finska (SK 1)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Slovenska reprezentanca

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Jakob Čebašek (Leuven), Žiga Dimec (Anwil Wloclavek), Zoran Dragić (Cedevita Olimpija), Gregor Glas (Partizan Nis), Gregor Hrovat (Élan Béarnais), Jurij Macura (Krka), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Klemen Prepelič (Valencia), Luka Rupnik (Yalovaspor Bk), Žiga Samar (Urbas Fuenlabrada), Luka Ščuka (Cedevita Olimpija), Mike Tobey (Valencia) in Matic Rebec (Agribertocchi Orzinuovi).

Komentari

Vaš komentar