Slovenci še vedno brez selektorja, a novega ne iščejo

Odbojka 17. Jan 20237:00
Foto: FIVB

Kot že mnogokrat poprej je slovenska moška odbojkarska vrsta tudi v leto 2023 vstopila brez selektorja. Bo četrto reprezentanco sveta tudi v prihodnje vodil sijajni romunski strateg Gheorghe Cretu, ali bodo pri Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS) poiskali novo rešitev?

“Treba se bo odločiti v miru. Umiriti moramo čustva. Bomo videli. Zagotovo pa me sedaj čaka temeljit razmislek,” je po zadnji tekmi na klopi Slovenije, ko je ta na lanskoletnem svetovnem prvenstvu izgubila proti Braziliji in osvojila končno četrto mesto, v novinarske mikrofone v Katowicah na Poljskem o svoji prihodnosti na slovenski klopi dejal Gheorghe Cretu.

Spomnimo, da je romunski strateg, ki je bil le pet dni po mundialu s strani Evropske odbojkarske zveze imenovan za najboljšega trenerja leta, vodenje slovenske vrste prevzel iznenada – vsega 18 dni pred pričetkom šampionata na Poljskem in v Sloveniji.

Foto: Aleš Fevžer

Novica o zamenjavi njegovega predhodnika, Avstralca Marka Lebedewa, je tedaj udarila kot strela z jasnega, a je Cretu kljub nezavidljivem položaju hitro zavihal rokave in v naslednjih tednih presegel ne le pričakovanja domače zveze, temveč tudi javnosti.

Na OZS upajo na podaljšanje sodelovanja

A tako hitro kot je 54-letnik prišel na selektorski položaj, se je od njega tudi poslovil, saj je imel dogovor, sicer ustni, z OZS sklenjen le do zaključka svetovnega prvenstva. In čeprav je predsednik zveze Metod Ropret izkazal takojšnjo pripravljenost za nadaljevanje skupne zgodbe, pa na zvezi o tem, ali bodo s Cretujem še naprej sodelovali, vse od zaključka turnirja molčijo.

“S Cretujem smo v stikih. Interes obstaja obojestranski, vendar vam težko povem točen datum, kdaj bi lahko prišlo do dogovora. Ostaja pa Cretu naša prva izbira. Tudi razpisa za novega selektorja nismo objavljali in če se bodo stvari odvijale v pravo smer, ga tudi ne bomo. Upamo na podaljšanje sodelovanja, za katerega si želimo, da bo prišlo. Bolj ali manj je le nekaj nejasnosti s strani Cretuja, a upam, da bomo nadaljevali s sodelovanjem,” je za Sportklub pojasnil generalni sekretar OZS Gregor Humerca.

Gregor Humerca (levo) in predsednik OZS Metod Ropret. (Foto: Jurij Kodrun)

Ali so pogovori v začetni ali zaključni fazi, sogovornik ni želel razkriti, je pa poudaril, da je veliko odvisnega predvsem od tega, ali si bo Cretu, ki je trenutno brez kluba, v naslednjih tednih našel novega delodajalca.

“Cretu še vedno rešuje določene stvari glede svoje klubske prihodnosti. Več ali manj je vse skupaj vezano tudi na to, ali bo dobil angažma, ali ne. Kakorkoli se bodo te stvari razpletle, bodo zadeve nato kristalno jasne tudi glede časa, ki ga bo imel na razpolago izven klubskih obveznosti,” je poudaril Humerca.

Zadnja priložnost za sijajno generacijo

Glede na to, kdaj je zveza v preteklosti imenovala novega selektorja, oziroma objavljala informacije o podaljšanje pogodbe z obstoječim, bi lahko bilo več znanega konec februarja oziroma v začetku marca, a kot nadaljuje Humerca: “Bomo videli, kako se bodo zadeve odvijale. V doglednem času si bomo morali postaviti nek rok, a v tem trenutku še nismo tako daleč.”

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: FIVB

Zveza še ima nekaj časa, saj se reprezentančna sezona prične maja, tako kot že ničkolikokrat v preteklosti pa bo tudi letošnja za Slovenijo izredno pomembna. Poleg nastopa v ligi narodov in na evropskem prvenstvu, kjer bo branila naslov podprvaka, jo namreč med 30. septembrom in 8. oktobrom čakajo še kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

“Ker gre za generacijo, ki se ji izteka čas, saj vemo, da je kar nekaj igralcev v poznih letih ter bo prej ali slej moralo priti do zamenjave, je to za fante zadnja priložnost, da se uvrstijo na olimpijske igre. Zagotovo bomo naredili vse, da se bomo kvalifikcirali. Res je, da se moramo osredotočiti tudi na ligo narodov in evropsko prvenstvo, a nekako bodo glavni fokus kvalifikacije za olimpijske igre. Seveda pa bomo morali od tekmovanja do tekmovanja, česar se zavedajo tudi igralci,” je sklenil Humerca.

Komentari

Vaš komentar