Veter sprememb pri Jumbo-Vismi ne popušča

Kolesarstvo 7. Nov 20239:49 0 komentarjev
Jumbo-Visma
Foto: Profimedia

Čeprav je Jumbo-Visma na lestvici Mednarodne kolesarske zveze ob koncu sezone 2023 zaostala za UAE Emirates, pa ni dvoma o tem, da je bila nizozemska ekipa prevladujoča sila na letošnjih dirkah. Zdaj so pred črno-rumenimi velike spremembe, začenši z imenom moštva in slovesom Primoža Rogliča.

Velike spremembe v zasedbi, ki je v tej sezoni vpisala neverjetnih 69 zmag, so se začele prav z napovedanim slovesom slovenskega šampiona. Primož Roglič bo barve Jumbo-Visme zamenjal za barve Bore-Hansgrohe, Zasavec pa je v bavarsko moštvo s seboj odpeljal še trenerja Marca Lambertsa, ki je na osebni ravni skrbel še za Belgijca Wouta van Aerta. Kmalu zatem je postalo jasno, da od napovedane združitve s Soudal Quick-Stepom ne bo nič, odhod imenskega sponzorja Jumbo pa so vodilni možje z Richardom Pluggejem na čelu nadomestili s podjetjem Lease a Bike; podružnico kolesarskega proizvajalca in uvoznika Pon.

Velik udarec je ekipa doživela tudi s prisilno upokojitvijo Nathana van Hooydoncka, ki je po težavah s srcem moral kolo postaviti v kot in se posloviti od profesionalnega športa. Nizozemca, ki je kot pomočnik odigral pomembno vlogo ob zmagi Jonasa Vingegaarda na letošnjem Touru, je nemogoče zamenjati čez noč. So pa prvi korak h nadomestitvi Lambertsa že storili na trenerskem področju – Plugge in glavni športni direktor Merijn Zeeman sta pred kratkim v svoje vrste zvabila dozdajšnjega plavalnega trenerja Jacca Verhaerena.

Zdaj pa je spremembo doživela tudi ženska ekipa Jumbo-Visme. Carmen Small, direktorica ekipe, bo po novem delovala v moštvu na novo ustanovljene kontinentalne zasedbe EF Education-Cannondale.

Dvakratna ameriška prvakinja v kronometru in bronasta v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu se veseli sodelovanja z glavno menedžersko ameriške ekipe Esro Tromp. “Mislim, da sem našla pravi dom. To je ameriška ekipa, jaz pa sem Američanka. Čeprav bo glavna baza v Evropi, pa imamo močno in mednarodno zasedbo, kar je zame zelo dobro, saj sem vedno delovala v tujih moštvih. Komaj čakam tudi ameriško državno prvenstvo. Tam še nikoli nisem delovala kot direktorica ekipe, zato se tega zelo veselim. Ustvarjali bomo nekaj novega, to je fantastična priložnost. Prav to me je pritegnilo,” je 43-letnica povedala ob imenovanju.

Carmen Small
Carmen Small. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!