Bo Jonas Vingegaard v kratkem vendarle zapustil bolnišnico?

Kolesarstvo 15. Apr 202414:20 0 komentarjev
Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

11 dni po grozljivem padcu na dirki po Baskiji je največja žrtev nesreče Jonas Vingegaard še vedno v bolnišnici. Kot poročajo španski mediji, naj bi Danca v naslednjih dneh s posebnim prevozom spravili v domovino.

4. aprila, ob pisanju tega članka je od tega datuma minilo 11 dni, se je na dirki po Baskiji zgodil padec, ki lahko usodno vpliva na razplet letošnje kolesarske sezone. V nesreči je bilo udeleženih 12 kolesarjev, nekateri pa so jo odnesli bolje kot drugi.

Kot smo že poročali, je bil med srečneži tudi Primož Roglič, ki jo je odnesel brez zlomov. Ogromno odrgnin in modric pa vseeno ni bilo nedolžnih, Zasavca so mučile predvsem bolečine v kolenu. Zato so se pri Bori Hansgrohe odločili, da bo 33-letnik izpustil ardenske klasike ta teden (Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege), ki so jih na koledar sicer glede na prvotni načrt sezone dodali naknadno. Če ne bo več sprememb, bomo Kisovčana tako naslednjič na delu videli v začetku junija na kriteriju po Dofineji, generalki pred dirko po Franciji.

Tam bo, če ne bo presenečenj, dirkal tudi Remco Evenepoel. Belgijec si je v omenjenem padcu zlomil ključnico in golenico, posledično pa tudi njega ne bo na zaključku spomladanskih klasik. Na dirki Liege-Bastogne-Liege bi sicer branil zmagi z zadnjih dveh izvedb. 24-letnik je že napovedal, da njegov premierni nastop na Touru ne bi smel biti pod vprašajem.

Avstralec in Belgijec sta se že javila, Danec še ne

Precej bolj od dvojice pa so nastradali Steff Cras, Jay Vine in Jonas Vingegaard. Prvi je utrpel dvakrat predrto pljučno krilo, štiri zlomljena rebra in bolečine v vretencih, drugi pa tri zlomljena vretenca (eno vratno in dve prsni). Njuna pot okrevanja je jasna: popolna rehabilitacija, za katero bo Vine vsaj šest tednov potreboval vratno opornico. Nadaljnji kolesarski načrti pa bodo znani šele glede na uspešnost okrevanja. Oba sta v prvih izjavah za javnost izrazila srečo, da sta sploh še živa in lahko hodita.

Enako lahko zapišemo tudi za Vingegaarda. Zmagovalec zadnjih dveh izvedb Tour de France je pred tednom dni prestal operacijo ključnice, še vedno pa je na intenzivni negi bolnišnice Txagorritxu v Vitorii Gasteiz, kjer nadzirajo stanje njegovih pljuč (tudi on je utrpel pnevmotoraks, torej prebodeno krilo). Kot poročajo španski mediji na čelu z Asom, je njegovo stanje sicer dovolj dobro, da v bolnišnici in v družini razmišljajo o premestitvi na Dansko, kjer bi lahko popolnoma okreval v domači oskrbi. Najverjetneje z letalom. Kot je pred dnevi sicer dejal Jonasov oče, je za njim pravi pekel, saj so od njegove ekipe dobili premalo informacij o sinovem zdravstvenem stanju.

Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Vingegaard je tudi edini od trojice, ki se še vedno ni oglasil niti na družbenih omrežjih. Jasno pa je, da se z vsakim dodatnim dnem v bolnišnici za 27-letnika vse bolj oddaljuje nastop na Touru. Tudi če bi se kolesar Visme-Lease a Bike 29. junija čudežno pojavil na grand departu v Firencah, njegova pripravljenost zagotovo ne bo optimalna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!