Čakanja je konec, začenja se dirka vseh dirk

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes via Guliver

Danes se v Hamletovi deželi začenja boj za najprestižnejšo majico v kolesarskem svetu — rumeno majico. V naslednjih treh tednih kolesarje tako čaka več kot 3000 kilometrov dolga pot od danske do francoske prestolnice. Toda prostor na najvišji stopnički na Elizijskih poljanah je zgolj za enega, najboljšega posameznika. Bo že tretje leto to uspelo slovenskemu kolesarju ali se vladavina Slovenije na največji kolesarski dirki končuje?

Vse, kar morate vedeti pred začetkom Toura

Etape Dirke po Franciji 2022

Pogačar in Roglič skrbita za slovensko kolesarsko Madonnino

Ekipe Dirke po Franciji 2022

Bolj kot tekmecev Pogačarja in Rogliča se boji koronavirusa

Kdaj, kje, kako in za kaj se bosta udarila Pogačar in Roglič

Pogačar še bolj samozavesten kot pred letom dni

Kdo lahko prekine slovensko prevlado na dirki po Franciji?

Ekipe se predstavijo: Rogliča zasenčil ekipni kolega

Virus že kosi, velika udarca tudi za Pogačarja in Rogliča

Primož Roglič vrgel rokavico Tadeju Pogačarju

Letošnji Tour brez rekorderja Cavendisha

Pogačar na Tour brez svojega najljubšega pribočnika

Nekoč vladarji, zdaj le glavni izzivalci obeh Slovencev

Začetek na Danskem

Petek v Københavnu, takoj za začetek pa ura resnice, na kateri bo Tadej Pogačar začel z branjenjem svojega naslova na dirki po Franciji. Na ulicah danske prestolnice bo sicer na uvodu favorit za zmago na kronometru Italijan Filippo Ganna.

Toda do 24. julija in konca francoske pentlje je še dolga pot. 176 kolesarjev se bo jutri podalo na to zahtevno pot. Eni z mislimi na končno zmago, drugi zgolj na “preživetje”.

Svetovni prvak v vožnji na čas Ganna se bo na progo podal ob 17.03, le minuto za njim pa se bo v lov podal Wout van Aert. Pogačar gre na progo ob 17.05, medtem ko bo Primož Roglič začel nekoliko prej (16.20). Popoldne naj bi območje zajele padavine, zato se bodo številni favoriti na progo podali v nekoliko zgodnejših terminih.

Pogačar navdušeno čaka na začetek

“Spet sem navdušen nad začetkom dirke po Franciji, tako kot sem navdušen nad vsako dirko. Želim se potruditi po svojih najboljših močeh. Tour je največja dirka v koledarju, zato sem zelo vesel, da sem na startu in da se lahko borim za naslov,” je pred začetkom dejal Pogačar.

Pogačar bo v petkovem kronometru skušal pridobiti čas v primerjavi z nekaterimi tekmeci skupnem seštevku, prav tako pa se bo poskušal pomeriti s specialisti za vožnjo na čas. Odločil se je za zgodnji start ob 17.05, da bi omejil tveganje morebitnega dežja.

Nato ga čaka izziv prvega tedna napetih etap, morebitnih ešalonov in tlakovcev, preden se bo dirka povzpela v Alpe in Pireneje ter se nato odločila v zaključnem kronometru. V četrtek je dejal, da ga ni strah prevzeti vodstva dirke in s tem povezane odgovornosti.

“Rumeni majici nikoli ne reci ne,” je dejal volk iz Komende. “Če se pojavi priložnost, si jo vsak želi izkoristiti in obveznosti, ki pridejo zaradi majice. Stopničke, novinarske konference, so del tega, da si v rumeni majici.”

Roglič verjame v uspeh

“Drug drugega krepimo. Jonas je zelo močan, mi smo močni vsak zase in tako je močna celotna ekipa,” je zatrdil Roglič. “Smo super dobri prijatelji.”

Vingegaard je razkril, da sta se med zadnjimi višinskim pripravami v Tignesu pogosto družila.

“S Primožem sva dobra prijatelja tudi zunaj kolesarskih dirk, skupaj sva preživela dva tedna v Tignesu in uživava v družbi drug drugega,” je povedal danski kolesar.

Mnogi s pomisleki o taktiki

Jumbo-Visma ima veliko različnih ciljev. Roglič in Vingegaard bosta skušala osvojiti rumeno majico, medtem ko je Van Aert dobil proste roke za etapne zmage in zeleno majico.

Razdeljen je tudi seznam ekipe, saj so Christophe Laporte, Nathan Van Hooydonck in Tiesj Benoot izbrani za pomoč Van Aertu. Steven Kruijswijk in Sepp Kuss bosta pomagala Rogliču in Vingegardu v gorah.

Roglič je zavrnil domneve, da bi bila ekipa lahko preobremenjena, saj je usmerjena k večim pomembnim ciljem.

“Je človek, ki je stoodstotno predan ekipi, in pomagamo drug drugemu,” je o van Aertu zatrdil Roglič. “Vemo, zakaj smo tukaj, vsi imamo velike cilje.”