Mama nesrečnega Švicarja: Očitno je usoda hotela, da umre tisti dan

Kolesarstvo 7. Sep 202312:17 0 komentarjev
Gino Mäder
Foto: Profimedia

Manj kot tri mesece je minilo, odkar se je na dirki po Švici smrtno ponesrečil 25-letni Gino Mäder. Ta je v peti etapi domače dirke padel na spustu do La Punte, naslednji dan pa zaradi posledic umrl v bolnišnici. Prvič po tragičnem dogodku se je v pogovoru za nemški Südkurier oglasila njegova mama.

Sandra Mäder se je v javnosti oglasila prvič po tragičnem 16. juniju, ko je dan po nesreči na spustu pete etape dirke po Švici zaradi posledic padca umrl njen sin Gino. Čeprav je bil zdravnik dirke hitro na mestu nesreče, kjer je člana Bahraina Victoriousa našel nezavestnega in brez pulza, ležal pa je celo v tamkajšnjem potoku, moštvenemu kolegu ni bilo pomoči.

Hitro so ga sicer prepeljali v bližnjo bolnišnico, kamor pa je prišel v tako slabem stanju, da mu zdravniki niso mogli več pomagati. Naslednje dopoldne je svet užalostila vest, da je 25-letni Gino izgubil bitko za življenje.

“Že po prvem telefonskem pogovoru z zdravniki mi je bilo bolj kot ne jasno, da je v zraku ostalo le še vprašanje, kdaj ga odklopiti od vseh aparatur, ki so ga ohranjale pri življenju,” je bila Sandra Mäder zelo odkrita v pogovoru za nemški Südkurier. “Zdravniki so mi hitro povedali, da ne bo mogel nikoli več hoditi ali govoriti, da bo, tudi če bi preživel, celo življenje ostal le še v postelji.”

Mami pokojnega moštvenega kolega Mateja Mohoriča in Matevža Govekarja so bili scenariji zelo hitro jasni. “Če bi bilo kaj možganske aktivnosti, bi se aparature izklopile. V tem primeru bi moral biti dihati sam, a ni mogel. Tudi če bi, nismo imeli zagotovila, ali bi mu to uspevalo eno minuto, eno uro, en dan ali deset let,” je še dejala nemškim novinarjem.

Čeprav še vedno globoko žaluje za svojim sinom, pa ne želi nikogar obdolžiti za sinovo smrt. Da bi s prstom kazala na organizatorje švicarske dirke, se ji ne zdi smiselno. “Nikogar ne moremo kriviti za to tragedijo. Kolesarstvo poteka po hribu gor in po hribu dol, to je del dirkanja. Tudi tisti, ki gredo v službo z avtomobilom, tvegajo. Možnost, da ima kolesar nesrečo, je večja na treningu kot na dirki. Enostavno verjamem, da je usoda hotela, da Gino tisti dan umre.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!