Med ponosom in grenkobo

Odbojka 21. Sep. 202114:38
Delite:
Slovenski odbojkarji. Foto: CEV

Slovenska odbojkarska reprezentanca je spisala novo športno pravljico deželice s sončne strani Alp. V finale evropskega prvenstva se je uvrstila že tretjič v le šestih letih, a tudi tokrat na sklepnem dejanju igrišče zapustila poražena, a nikakor ne sklonjenih glav.

Težko je pojasniti neverjetne igre, ki jih že leta kažejo slovenski odbojkarji, ko se zberejo v izbrani vrsti. Podobno, kot so z izjemno kemijo ob parketu tudi do rezultatov na njem prišli naši košarkarji, velja tudi za odbojkarsko člansko reprezentanco. Tudi tokrat je Slovenijo zajela evforija, ki je državo spravila na noge.

“Lepo je biti športnik. Ampak biti športnik, ki ima za sabo takšne navijače, kot ste vi, je izjemno. To čutijo vsi slovenski športniki, ne le odbojkarji. In če kje obstaja športni narod na svetu, smo to mi. V imenu ekipe velika hvala,” je navijačem sporočil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Nagovor Tineta Urnauta na sprejemu v Ljubljani:

Skupinski del so sicer Slovenci  začeli s porazom proti Češki, a to se je izkazalo za “vžig stroja”. Sledile so tri zaporedne zmage proti Črni gori, Belorusiji in Bolgariji ter poraz na obračunu za osvojitev prvega mesta v skupini, ko so prvič naše odbojkarje porazili mladi in spočiti Italijani. V boj za medalje so se Slovenci prebili z zmago nad Hrvaško in maščevanjem proti domačinom Čehom.

Med prvenstvom so imeli slovenski odbojkarji tudi čas za dobrodelnost in se priključili akciji osveščanja o raku pri mladih.

“Sanjam o zmagi in finalu z Italijo,” je pred polfinalom dejal selektor Alberto Giuliani. Njegova napoved se je polovično uresničila. Slovenci so v finalu še tretjič okusili grenkobo poraza, na zadnji stopnički so zaključili že leta 2015 in 2019.

Poljaki nam pred polfinalom niso pripisovali možnosti. A zmagovalci dveh svetovnih prvenstev so v domačih Katovicah padli s 3:1 v nizih. Slovenci so bili znova v finalu EP, že tretjič v zadnjih šestih letih.

Zgodovinska zmaga proti Poljski:

Slovenci v polfinalu EuroVolleyja!
Slovenski junaki po zmagi nad Poljaki: Živimo za take tekme
Slovenci kriptonit za glasne Poljake
Začetek s provokacijo in srbsko himno, nato pa …
Potrti Poljaki priznali: Slovenija si je finale zaslužila

“Imeti sina v finalu je nekaj najlepšega. Vedno smo verjeli tako v njega kot v celotno ekipo,” je v solzah za Sportklub na Poljskem dejal oče slovenskega reprezentanta Jana Kozamernika.

Evforija v Sloveniji se je še okrepila, v Katovice je tako romalo še več slovenskih navijačev. Pred “vesoljsko” dvorano Spodek je bilo vzdušje podobno domači tekmi. In to čeprav so poljski organizatorji zasolili cene. Prav vsi so bili pred obračunom z Italijo prepričani v slovensko zmago.

“Vrnili se bomo po zlato!”

“Čas je, da smo prvaki! Neizmerno si želim tega. Po vsem, kar je fantom uspelo, si zaslužijo napraviti še zadnji korak. Tega so zagotovo sposobni,” je pred finalom dejal Metod Ropret.

Slovenska odbojkarska reprezentanca pred začetkom finalnega dvoboja. Foto: Uroš Skaza.

Sledil je infarkten maratonski obračun z Italijo, ki bo šel v zgodovino odbojke kot eden najbolj razburljivih finalov EuroVolleyja. Zahodni sosedi Slovenije so slavili s 3:2 v nizih, v dvoboju, ki je trajal skoraj tri ure.

Nesrečen poraz proti Italiji

– Dejan Vinčić: Že dolgo nismo bili tako razočarani
Nesojeni MVP: Vsi bi bili zaslužni za zlato
Zmagali smo, prvaki smo
Sloveniji so želeli prinesti zlato, a se ni izšlo
Manjkala je le pika na i

“Tako razočarani že dolgo nismo bili. Imamo tretjo srebrno kolajno, a vsi smo pričakovali zlato. V športu je pač tako, hitro si blizu, a hitro tudi daleč,” je kot prvi pred novinarje stopil izkušeni Dejan Vinčić.

Vinčić o tem, da so vsi v ekipi pričakovali zlato:

Svoje ljubljence je v Katovicah spodbujalo ogromno slovenskih navijačev. Prišli so od vsepovsod in za Slovence navijali od prve do zadnje točke. Še ko je bilo vsega konec in ko so se Italijani že veselili nove evropske krone, se je z dela tribun, kjer so bili slovenski navijači, slišalo skandiranje ‘šampioni’.

Z navijači zapeli Zdravljico

“Če sem iskren, mi je tega najbolj žal, ljudje so prišli sem, daleč od doma, prišli so nas podpirat. Vso to noro energijo smo čutili celotno srečanje. Žal se jim za fantastično podporo nismo oddolžili z zlato medaljo,” je poklapano razlagal Vinčić, a podpora je ostala neomajna, tudi na sprejemu v Sloveniji, kjer so navijači skupaj z odbojkarji zapeli Zdravljico.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Odbojkarji so si po končanem programu na odru kljub utrujenosti zaradi celotnega prvenstva in dolge poti vzeli še čas za navijače. Mnogim so namenili nekaj besed in avtograme ter se z njimi fotografirali.

“Naša generacija še ni rekla zadnje besede. Dokler bomo fantje skupaj, se bomo borili in bili še naprej tako motivirani, kot smo bili do zdaj,” je ob vrnitvi v domovino dejal prvi zvezdnik reprezentance Tine Urnaut. Oglasila sta se tudi njegova starša.

Adi in Anita Urnaut o sinu Tinetu:

Slovenija je vendarle že tretjič evropski podprvak v odbojki. Stavek, ki bi ga pred začetkom prvenstva podpisali vsi in bi moral vse navdajati s ponosom.

Italija je bila v zaključku enostavno bolj zbrana. Ne glede na vse so Slovenci na zadnjih štirih evropskih prvenstvih edini osvojili tri medalje. Slovenija je nesporna odbojkarska velesila.

Odbojkarska velesila: heroji na igrišču, heroji na tribunah: Vabljeni še k ogledu oddaje N1 STUDIO, ne le z očetom in mamo Tineta Urnauta – Adijem in Anito Urnaut, govorili smo še s športnim direktorjem ACH Volley, Alešem Jeralo in novinarjem Sportkluba Urošem Iskro, ki je spremljal dogajanje na Poljskem.

Komentari

Vaš komentar