“Včasih daš vse, dobiš pa nič. To je bilo za nas pravilo na tem prvenstvu.”

Hokej 21. Maj 202318:25 2 komentarja
slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Profimedia

Še pred zadnjo tekmo Slovenije na svetovnem prvenstvu je jasno, da risov prihodnje leto ne bo med hokejsko elito. Današnji minimalni poraz proti Slovakom (0:1) je namreč odnesel tudi majhne teoretične možnosti, da bi vrsta selektorja Matjaža Kopitarja obstala med najboljšimi. V oči bode predvsem (pre)majhno število doseženih zadetkov.

Šest tekem in šest porazov po rednem delu. Takšen je izkupiček slovenske hokejske reprezentance na svetovnem prvenstvu elitne skupine, kjer risi nastopajo po šestih letih premora. Želja, da bi bila ponedeljkova medsebojna tekma s Kazahstanom odločilna o obstanku, se ni uresničila, saj imajo hokejisti z zahoda Azije na svojem računu štiri točke, Slovenija nič. Zmaga po rednem delu prinaša tri.

Začelo se je z visokim porazom proti Švici (0:7), ki ni vzbujal upanja. Toda hokejisti z risom na prsih so v nadaljevanju predtekmovanja drago prodali svojo kožo. Proti Kanadi in Češki, dvema močno favoriziranima ekipama, so povedli in prednost nekaj časa tudi uspešno zadrževali. Kljub rezultatskima neuspehoma (2:5 in 2:6) so pokazali svoje znanje in izkušnje. Žal pa so brez točk ostali tudi na obračunih, ki so bili tesni, borbeni in razburljivi do konca.

Nogometna poraza (0:1) proti Norveški in Slovaški ter minimalen neuspeh proti domači Latviji (2:3) so bili tisti, ki so Slovencem pot tlakovali nazaj na drugo raven svetovnega hokeja. Tekme, kjer bi si zaslužili kakšno točko, pa je žal niso dobili. Pred prvenstvom se je veliko govorilo predvsem o premalo kakovostni slovenski obrambi, na koncu je bolj zatajil napad. Na šestih tekmah je Slovenija dosegla zgolj šest golov, kar je občutno premalo za resen spopad z najboljšimi državami sveta.

slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Profimedia

Spoštovanje fantom

“Zagotovo je poraz boleč. Dve tekmi smo izgubili 0:1, nismo dali gola. Vedeli smo, da rabimo točko za obstanek med živimi. Glede na prikazano v zadnji tretjini smo si gol zaslužili, ampak ga nismo dali. Včasih daš vse, dobiš pa nič. To je bilo za nas na prvenstvu kar pravilo,” je v prvem odzivu za nacionalno televizijo dejal selektor Matjaž Kopitar.

Po zadnji pripravljalni tekmi na Danskem, ki so jo njegovi varovanci dobili, je osebno na SP pričakoval več. Predvsem iz točkovnega vidika: “Rezultata ni, ampak ob prikazani borbi in želji jim nimamo kaj očitati. Spoštovanje fantom za zadnjo tretjino, ko so vedeli, kaj lovijo. Nemogoče je reči kaj slabega, obenem je težko povedati karkoli pametnega. Razen ene tekme smo igrali res pohvalno. Edino, kar nam ostane za ponedeljek, je, da pokažemo dostojanstvo, spoštovanje in odigramo po najboljših močeh. Bo pa težko, sploh s psihičnega vidika.”

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar
Foto: Guliverimage

O tem, kaj slovenskemu reprezentanci manjka, da bi lahko večkrat obstala v elitni skupini (v desetih poskusih zgolj dvakrat, nazadnje leta 2005), pa je Kopitar dodal: “Čudež je, da smo sploh tukaj, to je izrecna zasluga teh fantov. Iz leta v leto dokazujejo, kakšno kakovost premorejo. Nimamo pa doma več igralcev, ki bi lahko kogarkoli nadomestili. To je eden mnogih problemov. Takšna je realnost. Domov moramo iti z dvignjeno glavo, fantje so dali vse od sebe, nimamo jim kaj očitati.” O prihodnosti reprezentance, tudi svoji na klopi, pa ni želel špekulirati.

Po borbenem tednu nimajo kaj pokazati

Veliko razočaranja je bilo tudi med igralci. Najstarejši med njimi Žiga Pavlin je iskal besede tolažbe. “Ne vem, če si predstavljate, ampak šest tekem smo igrali na 100 odstotkov, vsi smo dali maksimum, pa nimamo nič pokazati. Sam sem na svoje igralce zelo ponosen, očitno več od tega nimamo. Vsako tekmo smo se borili, na koncu pa pogledaš na tabelo, pa nimamo točk. Res boli. Danes smo se res veliko streljali na gol, se metali pod ploščke. Žal to ni bilo dovolj za en gol, da ne rečem kakšen. Očitno ravno toliko manjka. Jutri se bo težko zbrati, a se bomo. Še vedno smo se. Prišli smo sem z enim ciljem, zdaj smo razočarani. Seveda je to neuspeh, a nikomur nimam kaj očitati. To je šport, to je hokej, jutri je nov dan,” je 37-letnik dejal za TV Slovenija.

Slovenija se bo ne glede na jutrišnji izid tekme proti Kazahstanu v letu 2024 vrnila na drugo raven svetovnega hokeja, prihodnje leto bo na svetovnem prvenstvu divizije IA moči merila z Italijo, Južno Korejo, Romunijo in Japonsko ter slabšo iz jutrišnjega obračuna med Madžarsko in Avstrijo. V elito se po turnirju v Nottinghamu selita Velika Britanija in Poljska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje