“Če sodniki ne zaščitijo Dončića, ga moramo mi”

Košarka 17. Avg 20236:00 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Krog favoritov svetovnega prvenstva, ki se bo na Japonskem, Filipinih in Indoneziji začelo prihodnji teden, obsega kar deset reprezentanc, meni selektor slovenske izbrane vrste Aleksander Sekulić. Vanj spada tudi Slovenija, čeprav je, kot dodaja, brez Vlatka Čančarja in Eda Murića to vendarle precej šibkejša ekipa.

Ko je Aleksander Sekulić pred tedni pripravljal osnutek reprezentančnega seznama in koval strategijo za nastop na svetovnem prvenstvu, so se zapiski v beležki precej razlikovali od zaključnega načrta, ki ga je pospravil v torbo ob torkovi selitvi na Japonsko. Če je bilo slovo kapetana Gorana Dragića pričakovano, pa se je selektor v pravi košarkarski nočni mori znašel po tem, ko sta skorajda identični poškodbi staknila najprej Edo Murić in nato še Vlatko Čančar.

“Želimo posegati po najvišjih mestih. S to željo potujemo na SP. Če bomo verjeli, bomo vse skupaj lažje izvajali na parketu. Nočem zmanjševati vloge ostalih oziroma podcenjevati tistih, ki so tukaj. A brez Vlatka in Eda je to slabša ekipa,” razmišlja Sekulić, za katerega je slovensko odkritje poletja predvsem Bine Prepelić, ki bo, kot vse kaže, v vlogi krilnega centra član začetne peterke.

Še za nekaj kilogramov pa se je ob tem povečalo tudi breme na ramenih Luke Dončića. “Ob odsotnosti Čančarja bo nanj padlo še večje breme. Znašli se bomo tudi v položaju, ko bodo morali drugi košarkarji prevzeti pobudo. Veliko bo odvisno od tega, kako zaščititi Luko. Po eni strani je za to sodniški kriterij. Toda, konkretno, na tekmi proti Španiji sodnikom to ni uspelo. Takrat mu morajo v bran stopiti soigralci in mu pomagati,” pripoveduje selektor, ki je moral nekoliko prevetriti reprezentanco.

Vseeno je kar devet igralcev od končne dvanajsterice nastopilo na olimpijskih igrah. V primerjavi z lanskoletnim EuroBasketom je v kadru osmerica. Peterica pa je bila del zlatega Carigrada 2017. Eden od skupnih imenovalcev vseh teh akcij je prav Dončić. Zdi pa se, da bo igra tokrat še bolj izrazito slonela na njegovi kakovosti. Prav zaradi njega globalne napovedi Slovencem še vedno napovedujejo boj za najvišja mesta. “Lahko se kosamo z najboljšimi. V krog najboljših pa spada kar deset ekip,” meni Sekulić.

Tretje veliko tekmovanje v vlogi selektorja. Foto: Aleš Fevžer

Mike Tobey ali Jordan Morgan?

Prvič v zgodovini je selektor na priprave povabil dva ameriška košarkarja. Jordan Morgan je bil del reprezentančnega pogona od prvega treninga, Mike Tobey je pripotoval s precejšnjo in vnaprej dogovorjeno zamudo. Na koncu je prednost dobil slednji. “Dilema je bila velika. Nista v pravi formi, ne Jordan in ne Tobey. Ob vseh okoliščinah pa smo se odločili za drugega. Odločitev ni bila lahka. Sprva smo sicer načrtovali, da bi na Japonsko peljali oba. A do tistega, ki bi odpadel, to ne bi bilo pošteno,” pojasnjuje 45-letni Ljubljančan na selektorskem stolčku.

Na pripravljalnih tekmah Slovenija ni blestela, čeprav velja dodati, da so bili tekmeci vendarle precej zahtevnejši kot v preteklih letih. V oči bodejo predvsem velika nihanja in visok točkovni plen tekmecev. “Število doseženih točk ni odvisno le od obrambe. To je lahko tudi posledica hitrosti igre. Hitrejša kot je, več je posesti in več je košev. Mi seveda težimo k hitrosti, pa čeprav to tudi tekmecu prinaša možnost večjega števila točk. Jasno pa je, da moramo mi doseči več kot on. Si pa ne zatikamo oči. Naša obramba na zadnjih tekmah ni bila brezhibna. Daleč od tega. Menim pa, da smo daleč največ nepotrebnih točk dobili iz protinapadov po izgubljenih žogah. Število slednjih moramo oklestiti,” razmišlja Sekulić.

“Napake moramo odpravljati. A želimo graditi na dobrih stvareh. Lahko jih iščemo v segmentih tekem, v katerih igramo povezano in se držimo dogovorjenih načel. Takrat Slovenija igra zelo lepo. Užitek jo je gledati,” poudarja slovenski selektor, ki ne skriva, da mu je zgodnji umik v Azijo dobro del. Slovenci se namreč že od srede pripravljajo v Tokiu, kjer bodo v soboto odigrali pripravljalno temo z Japonsko, v ponedeljek pa odpotovali na Okinavo. “Razpored ni bil odvisen le od naših želja. Sem pa vesel, da bomo imeli v zadnjem tednu dovolj časa tudi za treninge, na katerih bomo uigravali podrobnosti in pilili formo,” dodaja selektor.

Aleksander Sekulić
Foto: Aleš Fevžer

Končni seznam potnikov na SP:

Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 25. julij 2023, Celje 
Slovenija – Kitajska 75:73

Sreda, 2. avgust 2023, Ljubljana – Telemachov spektakel
Slovenija – Grčija 91:98

Petek, 4. avgust 2023, Atene
Grčija – Slovenija 88:77

Torek, 8. avgust 2023, Ljubljana
Slovenija – Črna gora 104:100

Petek, 11. avgust 2023, Malaga
Španija – Slovenija 99:79

Sobota, 12. avgust 2023, Malaga
ZDA – Slovenija 92:62

Sobota, 19. avgust 2023, Tokio
Japonska – Slovenija /prenos na SK/

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!