Kdo je favorit Zorana Jankovića za vročo klop nogometne Olimpije?

Nogomet 18. Apr 202314:30 > 15:06 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Ljubljana je znova mesto prvakov. Nogometaši Olimpije so z nedeljsko zmago proti večnim rivalom iz Maribora (2:0) državni naslov po petih letih vrnili v prestolnico. Velikega slavja v Stožicah se je udeležil tudi župan Zoran Janković, ki nekaj dni kasneje podoživlja velik uspeh ljubljanskega kluba. V isti sapi pa se alfa in omega prestolnice ozira tudi v prihodnost kluba, za katero upa, da bo še vedno povezana s trenerjem Albertom Riero.

Kako že pravijo? V Ljubljani se ne zgodi nič pomembnega, pri čemer ne sodeluje dolgoletni župan prestolnice Zoran Janković. Če gremo še malce dlje, brez njega se v zadnjih letih niti ne bi zgodilo prav veliko pomembnega, še posebej v športu. Nenazadnje tudi letošnji nogometni državni naslov ljubljanske Olimpije nosi velik pečat župana Ljubljane.

Spomnimo, mesec julij je bil v NK Olimpija Ljubljana nadvse kaotičen mesec. V javnosti priljubljenega trenerja Roberta Prosinečkega je zamenjal trenerski novinec Albert Riera, navijači pa so na njegovi predstavitveni novinarski konferenci skorajda iz dvorane odnesli predsednika kluba Adama Deliusa.

Na tej točki se je v zgodbo vpletel ljubljanski župan Zoran Janković. 70-letnik je v krizni situaciji sestankoval praktično z vsemi pomembnimi deležniki spora med navijači in klubsko upravo, s svojim vplivom je klubu celo pomagal, da so zmaji z naslova Gorenjske banke pravočasno prejeli sredstva, s katerimi so uspeli nogometašem in strokovnemu vodstvu izplačati plače.

Nedelja je bila dan velikega slavja

Devet mesecev kasneje je vzdušje v nogometni Ljubljani popolnoma drugačno. Olimpija je državni prvak, odnosi med vodstvom kluba in navijači se izboljšujejo, krona vsega lepega pa je bila nedeljska zmaga zmajev proti večnim rivalom iz Maribora. Zoran Janković, ki je v tej sezoni izpustil zelo malo domačih tekem zeleno-belih, je bil tudi v tem večeru na svojem sedežu VIP tribune Stožic. Kakšni so njegovi vtisi po veliki zmagi?

“Navijač Olimpije sem 55 let. Dodaten ponos je to, da je moj vnuk odigral eno pokalno in eno prvenstveno tekmo v moji Olimpiji. V zeleni Olimpiji. V nedeljo je bil čas za veliko slavje. Po moji oceni je bilo tam več kot 10.000 ljudi. Za to so bile zgrajene Stožice. Zelo sem vesel, celo do 22.15 sem bil z igralci na večerji,” nedeljski večer podoživlja prvi mož prestolnice.

Zoran Janković. FOTO: alesfevzer.com

Janković: Riera je genij

Veliko zmagoslavje zmajev ima podpis trenerja Alberta Riere. Španec, ki je v tej sezoni nekajkrat močno razburkal nogometno javnost, je Olimpijo v nekaj mesecih iz povprečne ekipe spremenil v dobro naoljen nogometni stroj, ki ruši vse pred seboj in ki si je že pet krogov pred koncem zagotovil državni nogometni naslov. Njegov način vodenja ekipe navdušuje tudi Zorana Jankovića.

“Albert Riera je genij. Imam precej stikov z igralci in izjava kapetana, da si igralci ne zaslužijo takšnega trenerja, ker je boljši trener, kot so oni igralci, pove vse. Iz vsakega posameznika je izvlekel maksimum in iskreno upam, da bo ostal v Olimpiji. V soboto je praznoval 41. rojstni dan in nesel sem mu darilo, majico najlepšega mesta. Povabil me je v garderobo in fantom sem se zahvalil za vse uspehe. Po koncu sezone bo velika zabava na Kongresnem trgu in verjamem, da bo Olimpija sezono končala še z eno lovoriko – pokalom. Občinstvo je bilo izjemno, tudi več tisoč navijačev na zelenici po tekmi … Kar se mene tiče, jim to dovolim. Fantastično,” poudarja ljubljanski župan.

Albert Riera je trenutno kralj nogometne Ljubljane.

Zoran Janković ima jasnega favorita za klop Olimpije

V teh dneh se v nogometnih krogih sicer precej govori o tem, da se poleg velikega slavja ljudje iz krogov ljubljanskega župana že pripravljajo na prihodnost Olimpije. V primeru, da Albert Riera ne ostane trener Olimpije, naj bi vodstvu kluba predlagali tudi svojega kandidata za novega glavnega trenerja. To naj bi bil Dušan Kosić, nekdanji nogometaš in trener zmajev, ki med navijači kluba uživa status klubske legende.

Ob vprašanju o tem, ali si na klopi Olimpije v prihodnosti želi kakšnega ljubljanskega strokovnjaka, je Zoran Janković jasen. Njegov favorit za trenerja zmajev je samo eden.

“O tem ne odločam jaz. Že pred časom sem se odločil, da se v poteze klubov ne vtikam, vsak klub ima svoje vodstvo, ki mora zagotoviti red in denar za delovanje. Sem pa ponosen na to, kar je ta ekipa v tej sezoni naredila. Še enkrat poudarjam, da si želim, da trener Olimpije ostane Albert Riera.”

In dodaja.

“Zame je bilo nelogično, ko je odšel Igor Biščan, ki je velik gospod. Prišel je kot velik igralec, ki je svoje znanje prenesel na igralce in prinesel naslov ter pokal. Tudi Riera je bil velik igralec in tudi on je s svojim znanjem spremenil Olimpijo. Vsak igralec je zaradi njega boljši,” poudarja Zoran Janković.

Zoran Janković vselej podrobno spremlja dogajanje v zmajevem gnezdu.

Zadovoljen, da se finančna slika izboljšuje

Čeprav je Olimpija na igrišču blestela, pa v zmajevem gnezdu celotno sezono ni bilo praktično niti dneva miru. Za to so skrbele predvsem klubske pisarne, v katere so prihajale kazni Nogometne zveze Slovenije, opozorila Uefe, izgubljene sodbe na Fifi in Mednarodnem športnem razsodišču in tako naprej. Toda te stvari so se v zadnjem času uredile, celo do te mere, da je tudi ljubljanski župan optimist glede prihodnosti kluba.

“Vesel sem, da so po vseh dvomih v predsednika Adama Deliusa in direktorja Igorja Barišića dolgovi poravnani. Nazadnje tudi do Sava Miloševića. Upam, da klub vstopa v novo obdobje, ko se bo trenutna ekipa še nadgrajevala in bodo uspehi še večji,” zaključuje župan Zoran Janković.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!