Veliko ljubljansko razočaranje: “Mrtvi se štejejo spomladi”

Eurocup 25. Jan 20237:00 > 7:26
vodstvo Cedevita Olimpije
Vodilni možje KK Cedevita Olimpija. Foto: Aleš Fevžer

Cedevita Olimpija v letošnji sezoni ni uspela nadgraditi evforije, ki so jo po več letih zatišja sprožili v zaključku lanske. Cilji so bili zastavljeni visoko, a so že januarja v EuroCupu na robu izpada. O težavah in reševanju sezone smo se pogovorili s stokovnjakoma, ki sta že delovala v Stožicah, Zoranom Martičem in Luko Bassinom.

Poraz s Clujem pred tednom dni je Ljubljančanom močno priprl vrata v izločilne boje evropskega pokala. Le dve zmagi z enajstih tekem sta odločno premalo, tudi ob vseh težavah s poškodbami, ki to sezono pestijo slovenske prvake. Bolje jim kaže v ligi ABA, kjer so v ponedeljek v Beogradu prekinili niz devetih zaporednih zmag, a favorizirani Crveni zvezdi nudili močan odpor.

Po zadnjem evropskem neuspehu se je z izjavo za javnost oglasil direktor Cedevita Olimpije Davor Užbinec in napovedal boj do zadnjega ter hkrati zatrdil, da po rešitvah na trgu ne bodo posegali, strokovni štab in košarkarji imajo vso podporo vodstva kluba: “Stali bomo za njimi vse do konca, saj verjamemo vanje in se hkrati zavedamo, da so se znašli v položaju, iz katerega marsikdo morda ne vidi izhoda in bi že zdavnaj obupal.”

Davor Užbinec
Davor Užbinec, generalni direktor Cedevita Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Dosedanji potek sezone pod pričakovanji

Cilji pred začetkom sezone so bili zastavljeni visoko. Želeli so vsaj ponoviti lanske dosežke ter jih poskušati še preseči. Poleg dvojne domače krone so se lani v ligi ABA uvrstili v polfinale in v EuroCupu izpadli v četrtfinalu.

“Sam nerad še pred začetkom dogajanja na igrišču dajem napovedi. Sami so bili optimistični in dejali, da so ekipo sestavili boljšo kot lani. Dejstvo je, da so imeli že na začetku precej težav s poškodbami, te zadeve se vlečejo že vso sezono. To so objektivni razlogi, ki jim brez dvoma, vsaj na mednarodni sceni, niso omogočili doseganja želenih rezultatov,” je uvodoma povedal trener Zoran Martič, med drugim tudi nekdanji trener Olimpije, ki je zadnji dve leti deloval na Japonskem.

Luka Bassin se je sprva ozrl na zaključek lanske sezone, ko so Ljubljančani z izjemno serijo po več kot desetletju razprodali dvorano Stožice. “Bistvo vsega je bilo, da so z igro in odnosom po dolgih letih napolnili Stožice. Pričakovanja pred novo sezono so bila, da bodo ljudje od začetka v večjem številu obiskovali dvorano. Temu ni bilo tako. Na prvi letošnji tekma EuroCupa proti Bursi, ko je bil še dodaten naboj in motiv, ker jih je lani izločila, je bil obisk kar razočaranje. To je ena stvar, ki v začetku ni šla na roke Olimpiji.”

Luka Bassin je zajeten del kariere preživel v ljubljanski Olimpiji. Foto: Aleš Fevžer
Zoran Martič Zoran Martič
Zoran Martič je v Olimpiji delal tako z mladimi, kot kasneje v vlogi pomočnika in glavnega trenerja. Foto: FIBA.

Praznina po odhodu Blažiča ostala nezapolnjena

S poletnim kadrovanjem so v Stožicah poskušali ohraniti jedro razigrane lanske zasedbe. Odlični Yogi Ferrell je podaljšal pogodbo, kakor tudi domači trio Zoran Dragić, Edo Murić in Alen Omić. Velike okrepitve naj bi bili predvsem Joshua Adams, Amar Alibegović in Karlo Matković.

Kljub vsemu je v moštvu močno opazna praznina, ki je nastala po odhodu kapetana. “Mislim, da niso našli prave menjave za Jako Blažiča, ki je bil srce, duša in vodja te ekipe. Tudi ljubljenec navijačev. On je lani nosil to Cedevito Olimpijo. Letos jim manjka takšen igralec,” pove Bassin, nekdanji dolgoletni pomočnik v Olimpiji, ki zdaj to vlogo opravlja v slovenski izbrani vrsti ob Aleksandru Sekuliću.

Jaka Blažič je odšel v Bahcesehir, kjer pa se za zdaj ni naigral. Foto: Aleš Fevžer

Poškodbe onemogočile kvaliteten trening

Naslednji poglavitni dejavnik, ki je močno vplival na dosedanji potek sezone, so zagotovo poškodbe. Začelo se je z Zoranom Dragićem in Karlom Matkovićem, ki sta na stranskem tiru pristala že v reprezentanci. Nadaljevalo se je s perspektivnim Lovrom Gnjidićem. Nato sta se poškodovala še Jan Kosi in Marko Radovanović, ki naj bi služila predvsem za širino. Tako Dragić kot Matković sta se že vrnila, a staknila novi dolgoročni poškodbi. Glavni trener Jurica Golemac je večkrat poudaril, da mu primanjkuje košarkarjev celo za normalen trenažni proces.

“To je težava. Zakaj so na takšen način ekipo sestavili? Recimo na tekmi proti Crveni zvezdi so pri slednji ob igrišču, pa ne zaradi poškodb, sedeli Stefan Marković, Dalibor Ilić, Miroslav Raduljica in še nekdo. To pomeni, da imajo v rotaciji 15 ali 16 igralcev. Res, da so proračuni obeh klubov neprimerljivi, a mi je zanimivo, da so šli v ta projekt brez mladih igralcev, ki bi jih lahko po potrebi priključili, če ne zaradi drugega, kot treninga,” se ob tem sprašuje Martič.

Luknje so poskušali krpati s košarkarji iz mladinskega pogona in Ilirije, pove Bassin: “Potegnejo določene igralce kot je Žiga Daneu, a to so začasne rešitve, ki ne morejo biti tako kvalitetne. Bolj bogati klubi si lahko privoščijo, da kupijo igralca na žeton, kot radi rečemo. To je Olimpija na začetku tudi storila z Aaronom Harrisonom, da bi pa to počeli skozi celotno sezono, je potrebna finančna moč, ki je verjetno v Cedeviti Olimpiji trenutno ni.”

Dober napad ne skrije (pre)slabe obrambe

V Ljubljani brez dvoma premorejo izjemen napadalni potencial. V ligi ABA, kjer vendarle sodijo med najboljše, so s povprečjem 91,1 točke na tekmo trenutno tretji napad lige. V EuroCupu, kjer ima slabši izkupiček le Slask Wroclaw, so kljub temu s 84,9 točke na sedmem mestu med 20 klubi. Glavnina težav je predvsem na obrambni strani parketa. V evopskem pokalu denimo dopuščajo več kot 90 točk na dvoboj, kar trikrat na le 11 tekmah so jim nasprotniki nasuli tromestno število točk.

“S povprečno obrambo težko toliko nadoknadiš v napadu, kolikor si v minusu v obrambi. Dejstvo je, da je Olimpija slaba v obrambi. To kaže tudi napredna statistika. Ne najdejo kemije, šepa individualna odgovornost, vse ekipe proti njim igrajo zelo dobro in so razigrane. To je posledica tega, da obramba ni dovolj agresivna. Pa spet pridemo do tega, da nimajo dovolj igralcev. A večkrat sem že rekel, da to ne sme biti alibi ali opravičilo,” je prepričan Bassin.

Zoran Martič in Luka Bassin
Zoran Martič (glavni trener) in Luka Bassin (pomočnik trenerja) pri Petrol Olimpiji v sezoni 2017/18. Foto: Aleš Fevžer

Časa za preobrat počasi zmanjkuje

V ligi ABA gre vendarle za zdaj vse po pričakovanjih. Z 12 zmagami na 15 tekmah so trenutno na 4. mestu, a s tekmo v dobrem, z zmago bi skočili še mesto višje. Voda v grlo zmajem tako teče predvsem v EuroCupu. Za osmim mestom zaostajajo za dve zmagi, do konca pa je zgolj še sedem krogov. Ob tem je že zdaj jasno, da bodo imeli ob koncu skupinskega dela z vsaj enim neposrednim tekmecem za končnico tudi slabši medsebojni izkupiček, kar posledično lahko zaostanek za njim poveča na tri zmage.

“Teoretično je vse še izvedljivo, a tudi, če bodo premagovali nasprotnike, jim to še ne garantira končnice, saj se lahko ostali izidi obrnejo proti tebi,” o težkem položaju pravi Martič, medtem ko njegov nekdanji sodelavec pri Olimpiji dodaja: “Smo šele januarja, mrtvi se štejejo v aprilu in maju. Zaenkrat so v jadranski druščini v dobrem položaju. Najboljši moraš biti maja, ko se bo odločalo, a bo težka naloga, saj moraš za pot do vrha čez oba beograjska evroligaša. V EuroCupu je do konca potrebno praktično šestkrat zmagati. Vemo, da nič ni nemogoče, čudeži se dogajajo, bo pa to izredno težko. Še vedno verjamem, saj izredno cenim individualno kakovost Olimpijinih igralcev.”

Komentari

Vaš komentar